"Изказвам благодарности на целия екип на Българската народна банка, които ни съдействаха за да може тази ценна и атрактивна експозиция да гостува през лятото в Бургас. Това е първата изложба, събрала в себе си цялата история на развитието на парите по българските земи, със специален акцент върху Черноморския регион и силно се надявам да предизвика интереса, както на нашите съграждани, така и на нашите гости от цял свят." Това каза в приветствието си кметът на Община Бургас Димитър Николов, по време на официалното откриване на изложбата "История на парите по българските земи" .

Интригуващата изложба събра десетки представители на банковия сектор, ценители на изкуството от всички възрасти и колекционери в Културен център "Морско казино".

"Българската народна банка е една от най-старите в света, 13-та по ред на създаването си. За нас е удоволствие, че експозицията "История на парите по българските земи" гостува в Морската градина на Вашия прекрасен град. Голяма част от експонатите за първи път напускат музейните хранилища на банката" - сподели г-жа Нина Стоянова, подуправител, ръководител на управление "Банково" и управление "Фискални услуги", и член на Управителния съвет на Българската народна банка.

50 000 лева - най-големият номинал в историята на българските пари, може да се види в Бургас заедно с първата ни 1 стотинка от далечната 1901 година. Наред с тях са представени монети и банкноти, проследяващи паричната циркулация по днешните български земи от най-дълбока древност до наши дни - бронзови върхове на стрели, монети на Ликей и Патрай, бронзова монета на Севт III. В защитените витрини са разположени монети от гръцките колонии по западния черноморски бряг и монети на македонски владетели - сребърни и бронзови монети от Месамбрия, Аполония, две златни монети на владетелите Филип II Македонски и Александър Велики. Пътешествието във времето продължава с римски и византийски монети на владетелите Никифор Фока, Юстиниан I и златни монети на Алексий I. В колекцията са включени монети от времето на Първото и Второто българско царство, както и паричните знаци на Народна република България, монети и банкноти от времето на Демократична България. Началото на новото хилядолетие е представено с монета, емисия 2002 "Сурвакари", на стойност 5 лева, която е първата монета с нанесено оцветяване и много други.

Изложбата "История на парите по българските земи" ще работи без почивен ден от 10.30 до 20.30 часа, при входна такса - 5 лева за възрастни; 2 лева за ученици, студенти и пенсионери. Хора с увреждания и деца до 7 години влизат - свободно.