Руснак, собственик на триетажна къща в селищно образувание Узунджата край Приморско, отнесе глоба от 2000 лева заради крясъци по бургаски строителен предприемач: Циганин мърсен, работата ти е циганска, работещите за теб са мръсни цигани и ти си като тях. Обиденият майстор се почувствал унизен и наранен, заболяла го главата, кръвното му налягане се повишило и се почувствал много зле, поради което и не могъл да шофира на връщане към Бургас. По-късно той потърсил правата си в съда и завел дело срещу чужденеца с вила в живописната местност Узунджата, откъдето се открива прекрасен изглед към морето и Приморско.

Подсъдимият и неговата., като собственици на триетажна масивна сграда, сключили договор с майстора за мазилка на стените, подова замазка и шпакловка на цялата сграда срещу уговорено възнаграждение, част от което било заплатено авансово. Строителният предприемач наел трима работници, за да свършат работата. При предаването на обекта обаче собствениците отказали да платят цялата сума, поради неточно изпълнение на възложената работа. Започнала шумна разправия.

Руснакът се държал арогантно и на висок тон започнал да обижда майстора, като на няколко пъти го нарекъл „мръсен циганин“ и „работата ти е циганска“. Обиденият не отвърнал на отправените думи, като се надявал, да убеди собственика да плати остатъка от сумата.

„С оглед на установената фактическа обстановка, съдът намира за доказано по безспорен начин, че от обективна и субективна страна подсъдимият е извършил престъпление по чл. 148, ал. 1, т. 1, вр. чл. 146, ал. 1 от НК.

От събрания по делото доказателствен материал по категоричен и безспорен начин, се установи, че подсъдимият е казал е нещо унизително за честта и достойнството на тъжителя в негово присъствие, като на няколко пъти е нарекъл тъжителя „мръсен циганин“ , „работата ти е циганска“ и „работещите за теб са мръсни цигани и ти си същият като тях”. Безспорно изразът е с обиден характер. Засегнати са обществените отношения, свързани с неприкосновеността на личното чувство за достойнство и самооценка на човека /в случая тъжителят/. С думите си подсъдимият е изразил отрицателната си, презрителна оценка за личността на тъжителят и е засегнал честта и достойнството на същия, собствената му оценка за неговата личност, имайки предвид негативното съдържание на използваната квалификации. Деянието е довършено. Подсъдимият съзнателно е изрекъл обидните думи в присъствието на тъжителя, изрекъл ги на висок глас, за да ги чуят работниците му“, смята съдът в Царево, където се е гледало делото. Магистратите отсичат, че искът за обезвреда следва да се уважи в пълния му размер от 2000 лв., който се явява най-справедлив и съответстващ на претърпените неимуществени вреди от тъжителя.