Петокласникът Стоян от село Ново Паничарево, община Приморско, се превърна още в ранна възраст в истинска заплаха, след като години наред семейството му го е оставило без надзор. Момчето е едно от проблемните деца, от които десетки жители са потърпевши, но никой от роднините му не успял да вземе мерки. Случаят със Стоян обаче е показателен, че понякога институциите се задействат, за да предпазят и него, и околните от трагични последици, преди едно момче да се превърне в закоравял престъпник. Разказваме тази история, защото е поучителна, тъй като подобни случаи има и в други общини, но лутайки се и прехвърляйки си топката, институциите не могат да вземат адекватно решение и резултатът е - един омагьосан кръг, в който са забъркани потърпевши жители и един затъващ млад живот.

Стоян Х. е от Ново Паничарево, където живеел с баба си, която се грижила за него доколкото може, осигурила му битови условия, но очевидно не успяла да повлияе на възпитанието му. Майката на детето е починала преди някокло дни, но и преди това не е полагала грижи за Стоян и другото си дете, тъй като е била женена повторно и е имала отрочета от втория си брак, като е работила и в Гърция. Така една след друга последвали криминалните изяви на Стоян, които го превърнали в гамен и крадец. Сигналите срещу него започнали буквално да валят, пропищявали родители, възрастни хора и други жители на Ново Паничарево и Приморско. Всички опити на кмета на селото Яна Жекова, на представители на общинската администрация в Приморско - като например зам. кмета Захарина Неделчева, завършили безуспешно. Много местни жители се опитвали да му помогнат с добра дума и топло отношение, но уви....

Така детето заради десетките сигнали на местни жители е било предадено на Местната комисия по противообществени прояви, която многократно се е задействала и работила по случая. Илало е всевъзможни реакции и от страна на полиция и прокуратура, но пак без успех. Така се стига до съда в Бургас. Искането е момчето да бъде настанено в социално-педагогически интернат.

„Резултатите от липсата на контрол върху поведението му и невъзможност за правилното му възпитание, са оказвали негативни последици, които са дали отражение както в неговото социално поведение в училище при контактите му с други деца, така и извън учебната сфера.

Момчето през настоящата учебна година 2015/2016 г. учи в СОУ „Никола Йонков Вапцаров”, Приморско, като повтаря пети клас. Видно от изготвения по делото Доклад по възпитателно , той е срещал затруднения в обучението, като почти не умеел да чете и да пише. Не се интересувал от учебните часове и материя, като проявявал лоша дисциплина и пречел на останалите ученици в учебните часове, за което съответно са му били налагани наказания. От материалите по делото се установява, че момчето се води на отчет в детска педагогическа стая за системно извършване на различни посегателства върху собствеността на други граждани, които последният е осъществявал в съучастие с други непълнолетни лица“, констатира съдът. Нещо повече – Стоян провявал изключителна агресия в час -псувал и обиждал учители, посягал както на преподаватели, така и на ученици.

Кражбите започнали от най-ранна детска възраст, като последният му опит е преди няколко месеца. Години наред са правени опити момчето да бъде превъзпитано, но безуспешно. В съда бабата иска Стоян да бъде настанен при роднини – неговия вуйчо.

„Оставянето на малолетния в настоящата му среда не само няма да преодолее отклоненията в поведението му, но и ще създаде опасност не само за неговите физически и психически интегритет, но и на останалите хора, с които общува. В тази връзка съдът приема, че в интерес на малолетния е отделянето му от заобикалящата го среда с цел създаване на приемливи ценностни нагласи и повишаване на образователното му равнище, които са жизнено необходими за успешната му последваща социализация... Малолетният не съдейства за провеждане на предприетото възпитателно въздействие и психологическо укрепване. Настоящият състав приема, че предложената мярка „настаняване в социално педагогически-интернат” е единствената подходяща.

Екип на БургасИнфо се срещна с жители на Ново Паничарево и разказваме този случай като пример за постоянство и наистина реална намеса на институциите, за пример на тези, които гледат безучастно как пред погледа им расте престъпник.