Изтеглих кредит, за да ремонтирам къщата в Приморско преди години. Аз съм сама, разведена, имам син. Родителите ми починаха отдавна - първо баща ми, после майка ми. В началото се справях с кредита от банката, но после беше невъзможно. Не защото не исках да плащам, а защото не можех. Това каза днес пред БургасИнфо треперещата 44-годишна Мариана Ставракиева, която не успя заради пълен емоционален срив да присъства на покъртителната гледка как нов собственик влиза в наследствената й къща на ул. Христо Ботев в Приморско. Днес съдия-изпълнител Янко Бъчваров предаде 4-етажната масивна сграда в сърцето на морския град на пловдивския бизнесмен Владимир Пашалиев, който я купил за 201 хил. лева.

Мариана е срината психически, тя едва говореше от ужаса, който преживява. Защото сега остава без работа, без покрив, без близки, без средства, а с огромен дълг от около 300 хил. лева. Парите от къщата, която съдия-изпълнителят продаде, покривали само натрупаните лихви. Нейната потресаваща драма е показателна за съдбата на хора, изпаднали в невъзможност да покриват кредите си и влизането им в омагьосания кръг от адвокати, съдия-изпълнители, банкови служители и потенциални купувачи. Резултатът – един погубен живот на самотна майка. Това стана повод и десетки жители на морския град да излязат днес пред къщата, за да защитят единствения имот на Мариана и да се опитат да омилостивят новия собственик. Той пристигна с лъскав „Мерцедес“ и получи ключа от новия си морски обект.

„Добре дошли на мафията! Как не ви е срам да продавате на тази цена подобна къща?! Това е къща, с която много от нас са свързани. Ние сме помагали за всяко нещо, което е ремонтиранно по нея. Не може да го вземете така“, възмущаваха се събралите се съседи и приятели на Мариана. Те са категорични, че в цялата въртележка от адвокати и съдебни изпълнители има измама, за да може масивната сграда да бъде представена просто като терен и цената й да падне драстично. Докато траеше цялата потресаваща процедура и сблъсъкът на хората с новите собственици, сърцето на Мариана се късаше.

„Когато получих писмо, че съм дадена на частен съдебен изпълнител Янко Бъчваров, се договорихме да палщам поетапно. Дадох 5 хил. лева първоначално, после още 1500 лева. Събрах към 12 хил. лева, но бях заета с работа в заведението, което имахме в двора и през това време парите бяха откраднати. Обадих се на съдия-изъплнителя, но той каза, че това не го интересува. После започнаха писма с обявяването на търг. Най-ниската цена е трябвало да бъде поне 242 хил. лева, защото пазарната е 667 хил. лева, а данъчната оценка – над 300 хил. лева. Сега живея в приятели и съседи, приютиха ме, хранят ме. Аз нямам нищо. Нямам дори колело, а остават да плащам около 300 хил. лева. Бъбрекът си ли да продам? Дори и това не мога да направя, защото съм болна“, каза жената.

Протестът на жителите на Приморско пред къщата на Мариана накара новия собственик Владимир Пашалиев да влезе в диалог с тях. „Защо ме обвинявате. Разберете – видях обявата и се явих на търг. Така е, разберете! Аз съм готов на преговори! Предложих 12 хиляди лева да ми плаща жената наем на година и да й оставя управлението на имота. Нейните адвокати са я манипулирали“, каза пловдивският бизнесмен.

Хората обаче не вярват на думи, докато подобно споразумение не стане факт писмено.