„Не съм го направил умишлено. Искрено съжалявам. Нямах смелост да ви погледна в очите”- С тези думи 63-годишният Атанас Щерев, вече бивш управител на общинската фирма „Бургасинвест” се обърна днес към родителите на 18-годишната Антоанета Димитрова, която загина в катастрофа на пешеходна пътека.

Днес, две години след трагедията, Щерев бе изправен пред Бургаския окръжен съд, за да отговаря за престъплението и поиска условна присъда.

Той е подсъдим за това, че на 5 януари 2014 г. със служебния си автомобил прегази абитуриентката. Пет дни по-късно момичето издъхна в реанимацията на бургаската болница.

Делото се гледа по съкратената процедура, след като Щерев се призна за виновен. Това му гарантира по-ниска присъда.

Прокуратурата поиска да му се наложи присъда от 4 години затвор. Защитата му пък настоя да се зачита закона, не само морала и се аргументира, че в цялата практика на Щерев като шофьор, той няма нито едно провинение на пътя. Освен това имал малко дете, за което трябвало да се грижи.

Майката и бащата на загиналото момиче бяха конституирани като частни обвинители и поискаха кръвнина от общо 300 000 лева. Адвокатът на семейството настоя той да бъде осъден ефективно, а наказанието му да бъде максимално близко до предвиденото в закона- от 3 до 10 г. затвор, а в особено тежки случаи - от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Съдът ще се произнесе в 15.00 часа.