Здравко Донев-Капона, сочен за Кръстник на имотната мафия бе осъден на 6 години затвор. Наказанието бе произнесено от специализирания наказателен съд. Капона бе признат за лидер на организирана престъпна група, като четирима от членовете на криминалната структура се признаха за виновни, поискаха споразумение с прокуратурата и бързо съдебно производство. Те бяха осъдени на по година – година и 6 месеца лишаване от свобода ефективно и в момента изтърпяват наказанията си.

Свидетели разказват под клетва, че Капона ръководил на цял взвод маргинали с екзотични прякори, събрани да ловят наивници. Бандата създала такава перфектна организация на работа, че при други обстоятелства би могла да послужи като образец за маркетинг стратегия на печелившо предприятие. Вместо това обаче, целият й ресурс е впрегнат в една единствена мисия – да заграби жилищата на най-уязвимите групи от обществото – инвалиди, психично болни, самотници, алкохолици. Жертвите на имотната мафия умираха без време, а свидетелите изпадаха в амнезия, стреснати от мълвата за ужасяващите методи на действие – обесване, чупене на крайници, изнасилване, бой по ходилата с гумени палки...

Според обвинението, повдигнато от спецпрокуратурата, Донев използвал трети лица, които срещу определени възнаграждения се сприятелявали с набелязаните жертви и ги въвеждали в заблуждение да положат подпис на празен лист. Над подписите били попълвани договори за покупко-продажба на недвижимите имоти от името на неподозиращите измамата собственици. С тези „договори“, както и с подправени документи за самоличност на жертвите - с поставени на личните им карти снимки на членове на групата, с неистински пълномощни и фалшиви удостоверения за наследници, сделките били изповядвани пред нотариус.

По тази схема от май 2006 г. до януари 2007 г. групата придобила чрез измами три апартамента и магазин в Бургас.

На 3 юли 2006 г. Донев изтеглил банков кредит в размер на 146 550 лв.чрез трето лице (фиктивен собственик на един от придобитите с измама имоти), като за обезпечение пред банката бил представен нотариален акт с невярно съдържание. Няколко месеца погасителните вноски по кредита били плащани, след което вносителят изчезнал.

Съдът прие като утежняващо вината обстоятелство, че Здравко Донев е осъждан в миналото.