Чудо на Възкресение - миро потече от 160-годишна икона в странджанското село Бродилово, съобщава bTV. Църквата „Св. Пантелеймон“ е строена преди повече век и е паметник на културата. В нея се пази най-голямата колекция на нестинарски икони в Странджа.

„Когато отидохме с иконите на аязмото, установихме, че най-старото аязмо е напълнено, а там нямаше вода близо 20 години. След празника иконата започна да мироточи. Появиха се малки капки, но на Разпети петък станаха много“, обясни Георги Илиев, член на църковното настоятелство на храм „Св. Пантелеймон“.

„Точи около сърцето на свети Пантелеймон. Стича се и по дрехите. Хората, които идваха в църквата, се опитваха да се сдобият по някакъв начин с мирото, което дава. Следите все още стоят. Посланието е добро. Тълкуваме го, че светецът е доволен от това, което направихме за него. Възстановихме стария нестинарски иконостас. Иконите са в добро състояние. Редовно отваряме църквата. Всичко се тълкува като положително. Дано да донесе здраве и изцеление на всички вярващи“, добави той.

Свещеници казват, че когато от икона тече миро това може да означава, че или светецът плаче за нас, или изпраща лек. Тъй като свети Пантелеймон е лечител, може да се приеме, че с неговата сила иска да ни изцели не само физически, но и духовно.

Източник: bTV