Загубата на Алек Попов, писател, надарен с необятен талант и оригинален почерк, ще остави огромна празнота в българската литературна сцена. Той беше фактор в съвременната култура, истински интелектуалец, който знаеше еднакво добре да общува с академичните кръгове и с публиката си, при това винаги с внимание и с добавена нотка висок хумор.

През последните години писателят прекарваше дълги месеци в Бургас.

По покана на Община Бургас Алек Попов бе сред първите автори, които направиха представяния в новооткрития Център за съвременно изкуство и библиотека.

"Алек Попов си е отишъл от земния свят. Човек с изключителен интелект и прозорливост, който имаше специално отношение към Бургас. Дълбоко съжалявам за загубата му! Съболезнования на всички, които му се възхищаваха и обичаха!", написа кметът Димитър Николов.

Алек Василев Попов е български писател, автор на романите „Мисия Лондон“, публикуван на 16 езика, „Черната кутия“ и няколко сборника с разкази.

Той пише също радиопиеси и сценарии за игрални и документални филми. През 2001 година се снима филма „Чуждите стъпки“ по едноименния разказ от сборника му „Мръсни сънища“. Член-кореспондент е на Българска академия на науката. Алек Попов е роден в София през 1966 г. в семейството на професора по математика Васил Попов. В основата на фамилния му корен са интелектуалците Атанас Попов и Лилия Сталева.

Завършва Националната гимназия за древни езици и култура "Константин Кирил Философ" и българска филология в СУ "Климент Охридски". Работил е като редактор, уредник в Националния литературен музей и дипломат (аташе по културата в българското посолство в Лондон). Алек Попов е директор на Дома на детската книга в София и главен редактор на списание "Родна реч".

Прес-секретар на българския ПЕН-КЛУБ. Член на Сдружението на българските писатели, на което е и прес-секретар (1996 – 1997). На 22 октомври 2012 г. Алек Попов е избран за член - кореспондент на БАН в направление „Творци на изкуството”.

На снимката: Алек Попов и Недялко Йорданов на откриването на Есенните литературни празници в Бургас, 2022 година