Затворът в Бургас е един от най-строго охраняваните. Но зад високите каменни стени един татко всяка вечер чете приказки по телефона на своите деца. Приказки, които той сам е написал и дори печели литературни конкурси.
Затворникът Димитър Диков е осъден на 3 години лишаване от свобода за компютърна измама. И в килията открил неподозиран за себе си талант, с който печели първото място на литературния конкурс „Коледни желания”.
„Потъвам малко повече в мисли, но сядам и започвам да ги изливам на хартия. После ги превръщам в една история, която мога да изпратя на децата си. Малкият знае, че тате е в замъка, а голямата знае, че тате е готвач и готви”, разказва Димитър пред Нова тв.
До лятото на 2020 г. той има частен бизнес, но стъпва накриво с компютърна измама.
„Всеки преди години искаше да бъде лошо момче, както беше модерно. Така и аз реших, но в последствие изгубих. Изгубих най-важното - свободата ми, брака ми и намерих утеха в децата си. Може би като бях по-млад приемах нещата и си мислих, че по този начин ще бъда по-екстровертен, с тези пътувания, които имах в Дубай или където и да е”, казва Диков.
Така от Дубай акостирал в килията на Бургаския затвор и признава, че изпитва срам от децата си.
„Всяко дете трябва да се гордее с баща си. А в случая техният баща е допуснал грешка”, казва той.
„Ден преди сватбата дошла една умна жена, която посъветвала принцесата да облече 10 булчински рокли една върху друга и да помоли дракона, когато сваля една рокля - той да сваля слой от кожата си. Тя сваляла рокля, той слой от кожата си. Докато накрая не се появил един красив принц отдолу”.
„Ако промяната я чакаме да дойде, тя никога няма да дойде. Ти трябва да направиш всичко възможно тя да дойде при теб”, казва Диков.
До няколко месеца се надява да бъде освободен предсрочно. Веднага иска да се срещне с децата си. И ще продължи да пише, за да може приказките зад решетките да намерят пътя към свободата си.