Предвиждат се важни промени за платеното паркиране в Бургас, сред които са разширяване на зелената зона, която вече ще работи целогодишно. Това каза директорът на ОП „Транспорт“ Пламен Димитров, който участва в среща на тема „Модерният град – съвременни тенденции в паркирането за сигурен, функционален и зелен град“, която се провежда в момента. Дискусията е инициирана от председателя на Общински съвет Бургас Михаил Хаджиянев.

„Промените са в няколко направления. Първата е зелената зона, която обхваща целия ж.к. „Лазур“. Предлагаме тази зона да стане целогодишна, като бъде разделена с лятно и зимно работно време. Лятното ще остане както е към момента - от май месец до края на септември (от понеделник до неделя, с работно време от 11 до 20 часа), а през останалите месеци – от понеделник до петък, с работно време от 9 до 19 часа. Това предложение е съобразено и с това да не се налага да увеличаваме разхода за контрол в самата зона“, каза Димитров.

Т. нар. досега хибридна зона, в която се включват паркоместата около хотел „Приморец“ и Гъбката, които лятото досега работеха при режим зелена зона, а зимата – в синя, се предвижда да премине изцяло към зелена зона.

„През миналото лято забелязахме, че зоната около Турското консулство се наблюдаваше голямо струпване на автомобили, които не са от Бургас и без да заплащат нищо, заемаха местата на живущите в тази зона. Предлагаме те също да бъдат присъединени към зелената зона“, добави Димитров.

Друго предложение е за паркирането в идеалния център. „Много трудно се намират свободни паркоместа през работно време, затова предлагаме да бъде обособена една зона – център, в която престоят от 1 час да бъде по-скъп от всички останали паркоместа, да има ограничение до 3 часа. След това паркираният автомобил няма да има възможност да бъде таксуван и съответно ще се налага да освободи паркомястото, за да бъде ползвано от друг гражданин. Предлагаме тази зона да бъде в карето от бул. „Сан Стефано“, „Христо Ботев“, да върви по „Фердинандова“, „Гладстон“, „Иван Вазов“, „Булаир“ и „Цар Симеон“. Определили сме тази зона, защото наистина много трудно се намират паркоместа, налага се хората да обикалят с часове и считаме, че тези мерки ще освободят паркоместа“, каза Димитров.

Предложение, продиктувано от жителите на ж.к. „Възраждане“ е да бъде разширена малка част от синята зона, като бъдат присъединени каретата между „Гладстон“ и „Мария Луиза“, между „Княз Борис“ и „Васил Левски“.

Предвижда се и въвеждане паркоместа за мотопеди и мотори.