Нови беседки, дигитални табели, дървена пътека със стълби бяха изградени от Зоната край крепостта Русокастро до самата историческа забележителност. Новите придобивки са благодарение на проект, за който през 2022 г. Община Камено кандидатства, за да продължи усилията си за създаване и промотиране на цялостен туристически продукт чрез опазване, социализация и представяне на културното, природното и историческото наследство, част от територията на МИРГ Бургас-Камено.

Проектът „Местните общности в подкрепа на културния туризъм „Пурпурната крепост на Югоизтока” е финансиран по договор № МДР-ИП-01-126/23.09.2022 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за морски дело и рибарство 2014-2020 г., по процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.098 „Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ Бургас-Камено“, приоритет на Съюза 4 „Повишаване на заетостта и териториалното сближаване“.

Всички дейности имат за цел да подобрят достъпността за посетители, инфромационната среда да се допълни с нови табели и дигитални инструменти, както и да се създадат предпоставки за допълнителна заетост на местното население и предлагане на тяхната продукция.

Цел на проекта:

- Успешна и устойчива социализация на археологическия и туристически обект Русокастро.

- Разработване на нови атрактивни туристически продукти и услуги за посетителите в регион.

- Повишаване на привлекателността и популярността на местното културно-историческо наследство и на възможностите за туризъм в района като цяло.

- Повишаване на информираността на местните хора за богатото историческо наследство на региона.

- Насърчаване на процеса на създаване, съхранение, предаване и приобщаване на младежта и широката публика към ценностите на културното наследство чрез осигуряване на достъп до него.

- Създаване на равни възможности за пряк и интерактивен достъп до културното наследство и неговото проучване, документиране и разработване на мерки за формиране и прилагане на устойчиви модели за представяне, разбиране и интерпретиране.

Бюджетът на проекта бе 277 763.25 лева

Русокастренската крепост е най-важният културно-исторически и туристически обект в Община Камено. Тя е издигната преди 1500 години на стратегическа височина – природен феномен, контролирала най-важните пътища в Североизточна Тракия - между севера и юга, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол. Произходът на името е от латинско–средногръцки корен:

„росо”- червен, пурпурен и „кастрон”- крепост. С това име градът влиза в историята и грандиозната битка на 18.07.1332 г., завършила с победата на българския цар Иван Александър над византийската армия, предвождана от император Андроник. Много по-рано в подножието на хълма „Големия камък”

траките са създали селище. Уникалната скала има естествени причудливи кухини, в които древните извършвали свещени ритуали. Два жертвени камъка бележат пътя към пещерата, известна като „Русината дупка”. В дъното й малко „аязмо” събира стичащата се по стената вода, използвана против „уроки”. Мястото се свързва и с популярната легендата за момата Руса, отвлечена от Змея, живял в пещера. Днес крепостта Русокастро е археологически паметник от със статут "от национално значение". През последните 6 години Община Камено системно инвестира в развитието на обекта чрез археологически проучвания, консервационни работи, проектиране и изграждане на туристическа инфраструктура.