В навечерието на Никулден кметът на Бургас Димитър Николов отличи учителите, за които тази година е първа в тяхната преподавателска кариера.

Събитието през последните години се превърна в традиция. Инициативата е на кмета Димитър Николов и има за цел да насърчи младите педагози да се развиват в своето професионално поприще.

Тази година в образователната система на Бургас като преподаватели работа започнаха 133 педагози. Броят на хората, които се насочват към една от най-важните професии в обществото в Бургас нараства с всяка изминала година, коментира кметът Димитър Николов.

„Наблюдаваме една много приятна тенденция да се увеличава броят на младите хора, които тръгват по пътя на учителската професия. Те влизат в изградена система, ползват опита на своите колеги, които дълги години са работили в сферата на образованието, но също така влагат своята енергия, своите виждания и нови модели за обучение. Заедно с младите преподаватели се роди инициативата „Първокласно начало“, която функционира вече пета година и показва едни изключително добри резултати. Общото ниво на успеваемост на децата е по-високо от преди пет години, което означава, че нашият първоначален замисъл е успешен“, каза Димитър Николов.

Гости на церемонията бяха зам.-кметът по образование Михаил Ненов, председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, зам.-ректорът на Бургаския свободен университет проф. Мария Алексиева, директорът на Филиала на Националната художествена академия в Бургас доц. Димо Колибаров, представителите на двата училищни синдиката Константин Янков и Огнян Марков.

„Инициативата „Млади учители“ е с дълъг срок на работа и ние искаме чрез тази програма да ви подкрепим и насърчим, защото ние имаме нужда от вас. Затова ви благодаря, че сте избрали тази изключително благородна професия, която е изпълнена с много предизвикателства и много любов. Ние ще намираме начини да ви мотивираме“, заяви пред младите преподаватели кметът Николов.

За доброто настроение на гостите на церемонията се погрижиха дуетът Елина Давидкова и Денис Славчев, както и децата от Вокална формация „Морски песъчинки“ с художествен ръководител Милена Добрева.

Преди официалната церемония организаторите дадоха възможност на младите преподаватели да се опознаят, като обменят идеи и впечатления по време на творчески работилници, посветени на образованието.