Бургаската библиотека спечели най- добрата награда- наградата на публиката в престижната европейска класация Regiostars. „Благодаря, Бургас! Благодаря, приятели на Бургас за подкрепата! Заслужихме си наградата! Браво и на екипа на Регионална библиотека “Пейо Яворов”!“, обяви кметът Димитър Николов.

От 2008 г. престижният европейски конкурс REGIOSTARS награждава най-добрите проекти, финансирани от Кохезионния фонд, които демонстрират високи постижения и нови подходи в регионалното развитие и служат като вдъхновяващи модели за други общности в цяла Европа.

Проектът на Община Бургас, който е финалист в класацията, се казва „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“, финансиран от Оперативна Програма „Региони в растеж“ и завършен в началото на 2022 г.

Запустялата и порутена сграда на старата Немска болница бе реконструирана, за да отговоря на всички съвременни изисквания за културна инфраструктура и за да стимулира положителна промяна за развитие на културните и творческите индустрии, съвременни форми на културно изразяване и качествено образование. Проектът отговаря и на новите предизвикателства, изискващи подкрепа за стратегически важни инициативи като опазване и насърчаване на културното многообразие, творческата мобилност и защитата на културната интелектуална собственост.