Два проекта, завършени в периода между април 2021 и май 2023 г., са номинирани за престижните награди не Европейския съюз за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое” през 2024 г.

Едната номинация е за проекта на архитектурно студио Motto за сградите на етнографската експозиция в Културно-туристически комплекс “Ченгене скеле”. Архитекти на проекта са Мариана Сърбова и Десислава Стоянова.

Вторият номиниран проект в морския град е благоустрояването на централната улица “Алеко Константинов”. Негови автори са Росица Златанова, Галина Милкова и Владимир Милков от студиото Urbana Architects.

Наградите за съвременна архитектура на Европейския съюз и фондацията “Мис ван дер Рое”, носеща името на известния архитект Лудвиг Мис ван дер Рое, са основани през 1987 г. Те оценяват проекти в двугодишен период, като предложенията за номинации се изпращат от националните архитектурни организации в отделните страни-членки на ЕС.

Финалистите в настоящата надпревара ще бъдат обявени през 2024 г. Номинирани са общо 362 проекта от 38 държави, 125 региона и 240 места. Председател на седемчленното жури, което ще определи победителите, е Фредерик Друо (Париж).