"Просто самият мост се откъсва. Това, което за мен много важно е, че мостът не е въведен в експлоатиция след ремонта. Считам, че тук най-голяма отговорност носи ръководството на Общината, надявам се компетентните органи и най-вече прокуратурата - да си свърщат работата. Дано наистина стигнем до виновните за смъртта на хората"

Така коментира общинският съветник от Царево Емил Пейчев причината за трагедията със загиналите съдия Мария Москова и дъщеря й – обичаната д-р Даниела Йорданова, загинали на моста между центъра на Царево и квартал Василико в деня на наводненията. Именно засега данните сочат, че техния джип е буквално погълнат на съоръжението.

„Много пъти съм повдигал темата по повод ремонта на този мост, защото това, което оставиха след това беше, че буквално го забентиха този мост - монтираха два бетонни пръстена в коритото на реката, след което цялата останала част от моста - от прохода, го бетонихараха. В момента все още се вижда един от тези бетонни прътени. Мостът е изместен от водата. Намялава се притокът на вода значително и по този начин мостът започва да се забентва. Другото, което е изключително важно, че една тръба, която е наякакъв водопровод – не знам дали за чиста или мръсна вода, но той стои между горната страна на моста и коритото на реката, което е още една причина за забентване. Нещо, което ми прави впечатление е, че по моста, когато са преминавали автомобилите и когато се е случил нещастния инцидент, водата не е прехвърляла моста.“, каза още Емил Пейчев.