Центърът на родолюбието днес е в Странджа, където на историческата местност Петрова нива се провежда традиционния Национален възпоменателен събор. Тази година се честват 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Предстои отслужването на Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм-костница „Света Петка“, тържественото откриване пред мемориала и заря-проверка.

Хиляди хора на различни възрасти дойдоха на Петрова нива за събора. Сред тях са и много политици, депутати, общински съветници. Посреща ги домакинът – кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

„Надявам се да има повече хора, защото много усилия, ресурс и желание хвърлихме зедно с тракийци, за да може 120-тата годишнина да бъде отелязана подобаващо. Хубаво е, че виждам хора с деца, с внуци. Всичко друго е въпрос на усещане и на национално достойноство. На тази дата няма друго място, освен Шипка и Петрова нива. На мен лично ми тежи като човек, като тракиец и като българин, че всяка година на същата дта се прави и събитието в Жеравна. Да, много е хубаво, но мисля, че може и на друга дата. Да застанеш на една и съща дата с Илинеднско-Преображенското въстание не е коректно. Но това е типично за нас – българите, да се разделяме. Такива събития като Илинденско-Преображенското въстание трябва да ни събират. Благодаря на всички, които днес са на Петрова нива и се навядам това чувство на родолюбие да може да се предаде.“, каза кметът Илиян Янчев.

„За поредна година съм тук с хора от Поморие, които са потомци на тракийските бежанци. Аз също съм потомък на такъв род. Тук сме с идеята за запазване на родовата памет и историята. Голяма група сме, над 50 души. Тук е момента да си припомним уроците на историята, България я е имало и ще я има, когато сме единни и когато сме зеаедно и когато не забравяме хората, които са отдали живота си за тази страна. Това да е пример за всички нас. Помним историята, помним корените си. Да сме заедно и да вървим в една посока.“, каза областният лидер на ГЕРБ и кмет на Поморие Иван Алексиев.

„Всеки нормален българин днес трябва да е тук. Идвам тук от години. Родът ми идва от Странджа, израснал съм със странджанския фолкор и за мен това място е сакрално – не само като българин, но и като потомък на бежанци от Странджа. Защо ги няма другите, защо липсват представителите на властта, къде е министър-председателят? От година на година Петрова нива е саботирана. Виждаме, че има един друг събор, който се провежда на същия ден. Защо се прави това, кому е нужно? Знае се, че това е датата на Илинденско- Преображенското въстание. От 120 години се чества на тази дата. Тук, на това място. Въпросът трябва да е към управляващите – защо не са тук? Защо се прави това, защо се зачерква българската история? Това е обидно“, каза и лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов.