РИОСВ – Бургас потърси съдействието на МВР и граничните власти за издирването на собственика на екзотичната котка Глитер, която изчезна в събота в Лозенец. За това съобщиха от екоинспекцията днес. Собствениците обявиха, че котето е от породата савана F3, бащата е сервал, а самият Глитер е дружелюбен домашен любимец. Всъщност котките савана са точно хибрид между домашна котка и сервал. В неделя вечерта приятелката на собственичката Росица – Светла, обяви, че Глитер е намерен и пътува благополучно към Нидерландия, където е домът му. "Жалко че в България няма кой да помогне на бездомните животни , а вместо това имат желание да ти отнемат детето (домашният любимец)", написа тогава с огорчение Росица по повод много коментари, че това било диво животно. Самата Светла пък в момента е в Истанбул, както е видно от снимките й в социалните мрежи. Кметът на Лозенец Женя Гандиева разполага със същата информация, че котето е намерено и е отпътувало към Нидерландия, а собственичката на къщата, в която са прекарали ваканцията си е в Турция.

Два дни след развръзката РИОСВ-Бургас пусна съобщение по случая. В него се казва:

„Във връзка с публикации в социалните мрежи и получен сигнал за изгубен сервал в района на с. Лозенец, община Царево, още на 05.08.2023 г. РИОСВ – Бургас извърши проверка съвместно с представител на кметството на с. Лозенец. Екипът беше напълно оборудван за залавяне на животното и обходи района, но то не беше намерено.

Собственичката на животното предостави снимки на Европейски паспорт за домашни любимци, в който то е вписано като порода Савана F3, което означава, че е трето поколение хибрид. Тази порода е международно призната и е хибрид между сервал и домашна котка. Видно от снимката на паспорта, животното е трайно маркирано с микрочип със съответен номер, оригиналът на паспорта според собственичката е в Пловдив. Затова й е дадено предписание да представи документацията на животното на 7 август 2023 г., понеделник, в РИОСВ – Бургас.

Даденото от инспекцията предписание не е изпълнено и на 8 август, вторник, екип на РИОСВ отново провери случая – собственичката не е открита, телефонът й е изключен и адресът необитаем.

РИОСВ – Бургас потърси съдействието на МВР и граничните власти за издирването на собственика на животното. МОСВ и регионалните структури на министерството не упражняват директен контрол при внос и преминаване през граница на животни.

За изясняване на вида/породата на животното МОСВ изпрати запитване до компетентните власти в Нидерландия. Резултатите от проверката са важни с оглед установяване на законовия статут на животното, тъй като Законът за защита на животните забранява вноса, придобиването, продажбата, притежаването и отглеждането на екземпляри на диви котки от частни лица. В зависимост от вида/породата на животното и след като бъде намерено, следва да бъдат предприети съответните действия, а именно: ако е сервал, животното подлежи на конфискация, а собственикът на глоба от 1000 до 2000 лв. Ако се установи, че животното е савана котка, тази порода не попада в тази регулация.“