Атрактивни битки оживиха крепостта Русокастро днес, като предадоха силата на Второто българско царство по време на първия по рода си средновековен фестивал „Русокастро – крепост на славата“. Той се провежда за първи път и ще продължи и утре. Въпреки горещото време много хора от различни възрасти, цели семейства, се изкачиха до местността, за да наблюдават боевете.

„Фестивалът го правим за първи път в Русокастро. Идеята е отдавна, но решихме тази година да го направим около датата на битката. Който има интерес към историята – присъства. Ние трябва да популяризираме тази крепост, да покажем на хората за съществуването й, защото съм убеден, че много хора не знаят за нея, а тя е една от значимите в България. Всяка година финансираме разкопки. Ако се беше започнало по-рано, сега на тази поляна щеше да бъде разкрита основата на самите сгради, за да придобием представа вътре какво е било. Следващата идея е да разкрием трите села под крепостта, за да се види един цялостен пейзаж. Моите амбиции са да започнем да възстановим старата българо-визнтийска граница, нещо важно историческо за нас – българите. Да направим и екопътека - долу има една лъка, която отива до близката горичка, там има много красив язовир – евентуално той да бъде зарибен, да се направят беседки. Като идат хората тук – да идват с нощувка, да се развива туризъм“, каза кметът на община Камено Жельо Вардунски.

В наситената програма малки и големи могат да се потопят напълно в средновековието и да се докоснат до автентичния облик от този период, чрез занаяти, облекла, бит, стратегии, оръжия, героични битки и ще запазят траен спомен от вълнуващото приключение.

Освен бойни демонстрации с над 30 участници, всеки посетител може да преживее историята през средновековните шатри, да усети лично тежестта на всички видове оръжия, да чуе любопитни факти и дори да включи активно в пресъздаването на обичаи и занаяти.