Ивайла Жекова, известна като ловецът на котки в Бургас и отдадена на каузата за защита на животните, алармира за странни обстоятелства, при които изчезват кучета в село Светлина, община Средец. Тя се обърна публично към неправителствени организации, доброволци и приятели в социалните мрежи. Ето какво сигнализира:

„Кметът на с. Светлина Иван Айрянов се е обадил в Община Средец да изхвърлят 4 кучета, чиито кастрации са платени лично от мен, обезпаразитени. Същият субект заплашва моята свекърва с думите, цитирам - ”ще те запаля жива, ако се оплачеш на някой, разбра ли”. Община Средец със скоростта на светлината взима кучетата и до там - изпариха се буквално, никъде ги няма. От Общината не вдигат тел. Призовавам всички с този пост, не спирайте да звъните на “всемогъщия” кмет на община Средец, моля…Има предположения, че кучетата са изхвърлени в гора или застреляни. Моля да се обединим всички, да се даде гласност и в медиите. Разчитам и вярвам… Благодаря…“.

Кметът на село Светлина Иван Айранов каза пред БургасИНФО, че се е обадил на официалната фирма, с която община Средец има договор. „Дойде едно момче, което не е от Средец и взе две от тях. Не знам къде са, но нямаше как да не реагирам, защото тези кучета са бездомни, но са хранени от човек, който отглежда в двора си цял кучкарник, зад оградата му има поне 15 кучета. Всеки момент могат да изскочат. Съседите им имат малко дете, а кучетата са опасни. Ако имаше закони, нямаше да има възможност един човек да гледа толкова много кучета. Може би от фирмата трябва да отговорят къде са кучетата, защото в Средец прийт няма“, каза той.