Мястото е свързано с началото на победоносното му управление, което е ярка диря в българската история


Паметник на цар Иван Александър ще се извисява на хълм в непосредствена близост до крепостта Русокастро. Монументът с триметров бюст ще бъде изработен от скулптура Атанас Стоянов, а за проекта те първа предстои обществено обсъждане, съобщи кметът на Община Камено Жельо Вардунски.

„Надявам се с общи усилия да успеем да реализираме този благороден акт, чиято главна цел ще бъде да бъде отдадена заслужената почит към българския цар, благодарение на който земите по Южното ни Черноморие са били отвоювани и днес са част от територията на България. Мястото на този паметник е точно тук и е жалко, че на царете, с чиито победи трябва да се гордеем се отделя малко внимание“, каза кметът Вардунски.

Вече има създаден инициативен комитет, в който влизат областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, директорът на РИМ – Бургас д-р Милен Николов, меценатът и художник Руси Куртлаков, проф. Димо Чешмеджиев, проф. Николай Овчаров от НАИМ при БАН, проф. Пламен Павлов от ВТУ и хора от бизнеса, които ще инвестират в начинанието.

Директорът на Регионалния исторически музей, д-р Милен Николов, обърна внимание, че инициативният комитет не е създаден само от регионални представители, а и от личности с академичен авторитет от цялата страна.

„Ние не искаме да направим тук нещо грандоманско или зрелищно. Идеята ни е абсолютно патриотична и благородна. Мястото на паметника е тясно свързано с началото на развитието на цар Иван Александър като победоносен владетел. Именно на Русокастро той отвоюва завладените български земи, побеждавайки цялата византийска армия през 1332 година. Успява да обърне самият император в бяг, да го обсади в тази крепост, карайки го да падне на колене и да приеме неговите условия, а същевременно взема и дъщеря му за своя син“, припомня д-р Николов.

По думите му, това че на царете от Второто българско царство има монументи едва на две места в страната - във Варна и във Велико Търново е лош сигнал за историческата памет на обществото.

„Сякаш нямаме спомен за това, че ние живеем в една независима държава, благодарение на тези царе, на които нямаме паметници. Затова искаме да направим тук място за памет и почит към един голям владетел, благодарение на който цялото Южно Черноморие днес наричаме част от родината ни. За нас е много важно този монумент на цар Иван Александър да бъде издигнат тук. Да има място, което да бъде за признание и почит“, каза още директорът на музея.