В празничния концерт, посветен на 60-годишнината на именития български баритон Александър Крунев, на 27-и април, четвъртък, от 19 часа в залата на Бургаската опера богатството на своите тембри и емоционално присъствие в чудесно подбраната музикална програма – в сценично партньорство с големия български певец, ще представят: сопраните Йоана Железчева и Станислава Момекова, тенорите Андрея Мирчев, Валерий Георгиев, Даниел Дамянов и Яни Николов, баритонът Бранимир Недков и басите Делян Славов, Диман Панчев и Ивайло Джуров.

Блестящият набор от избрани вокални произведения, в изпълнение на солистите на Държавна опера – Бургас и гост-солистите, ще бъде представен под съпровода на оркестъра и хоровия състав на Държавна опера – Бургас. Диригент на мащабното събитие, в което ще прозвучат арии и ансамбли от световната оперна литература, ще бъде маестро Деян Павлов – чест и желан гост на бургаска сцена, концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас – Ваня Златева, диригент на хора – Невена Михайлова.

Маестро Деян Павлов ще има честта да дирижира впечатляващата програма, представяща шедьоври от творческата съкровищница на някои от най-изпълняваните композитори.

В залата на Бургаската опера на 27 април в концертния спектакъл „Александър Крунев и приятели“ ще прозвучат: „Пролог“ от операта „Палячи“ от Руджиеро Леонкавало, Ария на Манрико и Дует на Леонора и Граф ди Луна из операта „Трубадур“ от Джузепе Верди, Ария на куклата Олимпия“ из „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах, Ария на Дон Базилио /“Ария на клеветата“/ из „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, Дует на Дон Паскуале и Малатеста“ из операта „Дон Паскуале“ и Ария на Алфонсо из операта „Фаворитката“ от Гаетано Доницети, „Рондо на Мефистофел“ из операта „Фауст“ от Шарл Гуно,„Ария на Захария“ из „Набуко“ от Джузепе Верди, Дует на Атила и Ецио из операта „Атила“ от Верди, Дует на Джилда и Риголето из операта „Риголето“ от Верди, белкантовата ария „Каста Дива“ от операта „Норма“ от Винченцо Белини, „О, sole mio!” от Едуардо ди Капуа, както и популярни италиански и испански канцонети – „Funiculi funicula“, „Гранада“, Мамма“, „Amapola“ и др.

Бравурен финал на празничната гала ще бъде емблематичната „Наздравица“ от операта „Травиата“ от Джузепе Верди, в която на сцената кода на вечерта ще поставят всички солисти и хорови артисти, участвали в гала вечерта, разбира се, заедно с „виновника“ за тържественото събитие – Александър Крунев. Изтъкнатият баритон – солист на Държавна опера – Бургас, се представи с изключителен успех пред многобройна публика в края на м. март т. год. на бургаска сцена в една от коронните си роли – на тъжния шут Риголето в едноименната опера от Джузепе Верди, в която се е превъплъщавал над 100 пъти. Зад диригентския пулт бе Матей Поп от Румъния /гост/. Крунев има в репертоара си забележителен набор от образи, които пресъздава със забележителна зрялост, задълбоченост, артистизъм, стабилност и брилянтно вокално майсторство.

Билети за концерта „Александър Крунев и приятели“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“ – работи и в събота/, в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/operen-kontzert-05w86 и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1342426/performance.html.

За Александър Крунев, солист на Държавна опера – Бургас:

Завършва СМУ „Любомир Пипков“ – София, специалност „пеене“, а след това – ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, вокален факултет, в класа на проф. Илия Йосифов. Учил е и при Никола Николов и баритона Сабин Марков. Последният му вокален педагог е Гена Димитрова. Първите му спектакли са в малки роли в Софийска опера и балет. Дебютът му в централна роля е още като студент в ролята на Жорж Жермон в операта „Травиата“, постановка на Държавна опера – Пловдив. От тогава до днес репертоарът му е нарастнал със седемдесет роли. Публиката го познава като Риголето, Набуко и Фалстаф от едноименните опери, а също и като Яго в „Отело“, граф ди Луна в „Трубадур“, Ренато от „Бал с маски“, Маркиз Поза в „Дон Карлос“, дон Карло в „Ернани“, дон Карло в „Силата на съдбата“ от Верди, в оперите на Пучини – барон Скарпия в „Тоска“, Шарплес в „Мадам Бътерфлай“, Пинг в „Турандот“, Леско в „Манон Леско“, Марсел в „Бохеми“, репертоарът му в оперите на Росини включва Фигаро от „Севилския бръснар“, Тадео в „Италианката в Алжир“; в операта на Леонкавало „Палячи“ изпълнява ролите и на Тонио и Силвио. В оперите на Моцарт той е познат като Дон Жуан, Алфио от „Селска чест“, в „Хофманови разкази“ е изпълнявал Линдорф, Копелиус, Да Пертуто и доктор Миракъл, в оперите на Доницети е Енрико от „Лучия ди Ламермур“, Малатеста от „Дон Паскуале“. Изпълнител на кантатно-ораториални произведения – „Кармина Бурана“ на Карл Орф, „Реквием“ на Моцарт, „Симфония №9“ на Бетовен и други. Дългогодишен солист на Софийска опера и балет. От 2008 г. е солист на Държавна опера – Бургас. Гастролирал е в цяла Европа, Америка, Япония, Корея, Мароко, Алжир.

Носител на награда „Златно перо“ за постижения по случай Деня на славянската писменост и култура.