Задържаното количество марихуана в Бургаска област е било разпределено в пакети, всеки от които по пет килограма, общо 200 кг. По груби сметки – ако това количество беше стигнало да пазара под най-разпространената форма – цигари, печалбата би доближила около 3 млн. лева. Това стана ясно по време на брифинг с участието на прокурорите Георги Чинев и Ангел Георгиев, както и на директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.Марихуаната е била задържана на територията на община Несебър.

„Работата по този случай бе съвместна дейност между ОДМВР-Бургас и ГДБОП. По случая се работи месеци. Задържани са общо 5 души, четирима живущи на територията на област Бургас и един – на област Добрич, който е производител на растенията.“, каза старши комисар Калоян Калоянов. Производителят е имал лиценз за производство на индустриален коноп, но откритата марихуана нямала нищо общо с него, растенията били с високо съдържание на THC.

През целия период дейността на групата е била наблюдавана, като през последните дни е била направена организация да започне пакетиране.

„Не си спомням на наша територия да сме задържали такова количество марихуана.“, каза старши комисар Калоянов.

„От четвъртък до настоящия момент по делото се работи изключително интензивно. Извършени бяха 13 претърсвания и изземвания и лични обиски, разпитани са много свидетели. Бяха привлечени пет лица – едно като обвиняем и за ръководител на ОПГ, както и задържани 40 пакета с тегло 200 кг. високорисково наркотично вещество – марихуана. Днес внесох и искане за вземане на мярка „задържане под стража“ спрямо петимата“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев.

Предвиденото наказание за ръководство на ОПГ е от 5 до 15 години лишаване от свобода, за член от 3 до 10 години, а за разпространение – от 5 до 15 години и глоба от 20 до 100 хил. лева.