Точно в деня, в който големият композитор, пианист и диригент, ярък представител на късния руски романтизъм – Сергей Рахманинов, е роден преди 150 години – 1‐ви април, събота, Бургаската опера е подготвила концерт с негови творби – „Вокалното творчество на Рахманинов“, в изпълнение на солисти на крайморския културен институт. Композиторът с руски корени, починал на 28 март 1943 г. в САЩ, е възприеман като проникновен художник на пасторални природни картини и вещ психолог, надникващ в тайнствата на душата. В творчеството му, силно повлияно от неговия кумир П. И. Чайковски и композиторите от „Могъщата петорка“ /Балакирев, Бородин, Кюи, Мусоргски, Римски-Корсаков/, съжителстват в прелестна симбиоза страстните пориви и поетическата съзерцателност, мрачните нюанси на трагизма и жизнеутвърждаващата патетика. В музиката на Рахманинов се съчетават вещо полифонични мелодии, които носят цялостно внушение и извайват единна красота на форма и възприятие.

В съботната вечер от 19 часа във фоайето на Бургаската опера, което бе домакин на няколко камерни събития, изпълнили с публика уютното пространство до краен предел, ще има възможност да се потопи в изисканата атмосфера на творчеството на Сергей Рахманинов – чрез негови вокални творби.

Солистите на Бургаската опера: сопраните Йоана Железчева, Людмила Михайлова, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и Шмилена Султанова, мецосопраното Даниела Дякова, тенорът Яни Николов, баритоните Валери Турманов и Йордан Христозов, басите Диман Панчев и Костадин Мечков, под клавирния съпровод на пианистката Илиана Тодорова, ще подарят на присъстващите моменти на съприкосновение с красивата носталгичност на Рахманиновото вокално творчество.

В програмата на концерта “Вокалната музика на Рахманинов“ ще прозвучат: „Сумерки“, Я жду тебя“, „Она, как полдень хороша“, „Вокализ“, „Не пой, красавица“, О. нет, молю. Ме уходи!“, „Дитя! Как цветок, тЫ прекрасна“, „Утро“, "В молчаньи ночи тайной", „Алеко“, „У врат обители святой“, „Утро“, „Сон“, „Я опять одинок“ и др.

Билети за камерния концерт „Вокалното творчество на Рахманинов“: на касата на Операта, каса "Часовника" /работи и в събота/, както и в мрежата на Grabo - https://grabo.bg/burgas/kontzert-0zgw9 и Еventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-foaye-burgas-opera-foaye-1341016/performance.html.