Най-възрастният лозар – 86-годишният бай Стоян и кметът Жельо Вардунски извършиха ритуала за празника Трифон Зарезан в Камено днес. Те зарязаха лозята с пожелание да бъдат пълни бъчвите. Отец Серафим отслужи водосвет за здраве и берекет. На церемонията присъстваха и председателят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев, както и депутатът Андрей Рунчев. След като традицията бе спазена в лозята, на площада в центъра на Камено започна Фестивал на домашното вино. Греяно вино, мезета и много емоции съпътстваха празника. Тази година той нямаше конкурсно начало, всички участници бяха победители.

„Искам да пожелая на всички жители на Камено – да сте живи и здрави, нека да се събираме по-често, да имаме гости, да бъдем обединени, заедно да имаме много празници. Лозарите да имат голям урожай, по-малко вредители по лозята и догодина да ни зарадват с още по-хубаво вино“, каза кметът Жельо Вардунски.

В ритуала със съществена роля се включи и кобилата Събка.

На общоградския празник на площада имаше и кутия за дарения в помощ на пострадалите хора при земетресенията в Турция и Сирия.