Горчилка остана в душите на жителите и на гостите на сунгурларското село Прилеп, което се намира точно преди Ришкия проход и обира целия трафик от Бургас към Шумен и Варна. Това село беше едно от най-живите, преди десетилетия беше и образцово. Там съжителстват православни българи, мюсюлмани, роми с различна вяра. Но има стабилно читалище. Тази година обаче хората останаха неприятно изненадани. Навръх Коледа за първа година е липсвало най-важното – коледарите.

„Години наред имаше прекрасна традиция да имаме КОЛЕДАРИ, които организираше г-жа Еленка Желязкова. Тази година такива липсваха. Направих едно проучване в другите населени места в община Сунгурларе и традицията е спазена, макар че служителите към ЧИТАЛИЩАТА да са дори на 1/2 щат по трудов договор. Да се прекъсне традицията е повече от кощунство!“, обяви общесвеникът Пламен Делев, който е от Прилеп и е бил кандидат-депутат от този район.

Кметът на Прилеп Чани Стойчев също изрази огорчението си от прекъсването на традициите от страна на Читалището. „Години наред сме имали коледари, дори са били с благоворителна цел. Миналата година за първи път прекъсна това, но си го обяснихме с пандемията. Дори и да има млади хора, които не живеят постоянно тук, но искат да пазят традициите, Читалището трябва да помага. Откакто е новият секретар, това не се случва. Всичко спря, когато, както я наричаха леля Ленче, се оттегли като секретар на читалището. Сега е различно“, каза кметът на Прилеп Чани Стойчев. Той иска да запази традициите.

През годините при хората са носили коледния дух много коледари - момчета, младежи, възрастни хора, но винаги са били подпомагани от местното читалище, с цел да се пазят тразициите и да се връщат семействата в селото, поне по време на празниците.

Снимката е архив от кметството в Прилеп