Първият Национален конкурс за млади оперни певци “Стоян Попов“ ще се проведе от 17 до 21 октомври 2022 г. в залата на Държавна опера – Бургас. Конкурсът се осъществява със съдействието на Община Бургас. Проектът, спечелен от Бургаската опера, е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти. Патрон на конкурса е големият български баритон, който е пял с дългогодишен успех по наши и световни сцени – Стоян Попов. Освен на сцената, маестро Попов е посветил повече от 20 години и на каузата да помага на млади колеги, учейки ги на вокална техника и интерпретация, а чрез контактите и познанствата си у нас и в чужбина, той е успял да помогне и за професионалната им реализация. Негова неосъществена мечта остана създаването на студия за млади оперни певци, където те да развиват и усъвършенстват таланта и вокалните си и актьорски умения. Идеята за конкурс на негово име произлиза именно от това му съкровено желание – с мисъл и грижа към младото поколение, което да продължи достойното присъствие на български оперни артисти по световните сцени.“, казва доц. Александър Текелиев, който е бил негов ученик и е инициатор на създаването на конкурс на името на Стоян Попов.

Конкурсът ще бъде в два тура, на които кандидатите ще се представят на сцената на Операта със съпровод на пиано. Конкурсната програма на Първия национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“ ше бъде представена от младите оперни певци пред журито на 18 и 19 октомври в залата на Държавна опера – Бургас – съответно от 10 ч. и 12 ч., като входът за публиката е свободен. Ден преди конкурсната програма – на 17-и октомври, от 15 часа във фоайето на Операта ще бъде теглен жребият, като ще бъдат допуснати само записалите се за участие кандидати и членовете на журито. Заключителна гала вечер на лауреатите с оркестъра на Държавна опера – Бургас и официалното закриване на конкурса ще бъде на 21-ви октомври от 19 часа, под съпровода на оркестъра на Държавна опера – Бургас – на рождения ден на маестро Стоян Попов. Диригент на тържествената гала вечер ще бъде маестро Григор Паликаров, който е и член на журито. През летния сезон той дирижира с голям успех пред многобройна публика спектакъла на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини и концертната гала „Кирил Манолов и приятели“ – в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022. В галаконцерта лауреатите на конкурса ще изпълнят с оркестъра на Държавна опера – Бургас по една или две арии от тяхната конкурсна програма, определени от журито след провеждането на II тур. Още един факт ще направи тържествения гала концерт запомнящо се събитие от висок ранг – водеща ще бъде очарователната актриса и телевизионна водеща Гергана Стоянова.

В конкурса заявили участие десетки млади оперни певци /български и чуждестранни/ - мъже и жени, като възрастовото ограничение е 37 години.

Първи и втори тур ще бъдат със съпровод на пиано – на голямата сцена в залата на Държавна опера – Бургас. На I тур – 18 октомври, кандидатите ще изпълнят по свой избор песен или ария от български композитор и ария по избор от славянски композитор. На II тур участниците в конкурса ще представят една ария по избор /различна от изпълняваните на I тур/ и ария от опера на големия италиански композитор Джузепе Верди.

Авторитетното жури ще оценява младите таланти. За председател на журито от организаторите е поканен големият български тенор с международна кариера Калуди Калудов, който успешно работи и като вокален педагог. Членове на журито са: проф. Нико Исаков – оперен певец, баритон, декан на Вокалния факултет към НМА
Проф. „Панчо Владигеров“ – София; Стефка Минева – мецосопран, българска оперна певица със световна кариера, вокален педагог; проф. д-р Григор Паликаров – диригент, главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик; Огнян Драганов – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Стара Загора, доц. д-р Александър Текелиев – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Бургас. Ще бъдат раздадени шест награди – по три за жени и три за мъже, като носителите на първа награда ще получат право на участие в спектакъл на Бургаската опера. Част от наградния фонд е осигурен с финансовото съдействие на Община Бургас.



За патрона на конкурса:

Световноизвестният оперен певец Стоян Попов е роден на 21 октомври 1933 г. в с. Момина църква, Бургаска област. Именитият баритон произхожда от свещенически род и е възпитан във вяра в ценностите на християнството и добродетелността, родолюбие и почитане на българските традиции. Именно от Бургас започва бележитият му път на артист, който има признание далеч отвъд границите на родината. Маестро Стоян Попов е завършил Българската държавна консерватория в класа на проф. Христо Бръмбаров. Още като студент е удостоен със златен медал на Световния младежки фестивал в Хелзинки. Наричан е от френската музикална критика „Гласова катедрала“ и "българският Тито Гоби". Гастролите му по световните оперни сцени получават оценки от типа "изключителен Макбет", "ненадминат интерпретатор на Скарпия" и др. Като дългогодишен солист на Националната опера и балет, той изпълнява централни партии в опери на: Верди ("Риголето", "Набуко", "Трубадур", "Макбет", "Аида", "Отело", "Фалстаф", "Ернани", "Травиата",); Пучини ("Тоска"); Бизе ("Кармен"); Чайковски ("Дама пика"); Мусоргски ("Хованщина", "Борис Годунов") и много други. Удостоен със званието "Камерзенгер" на Австрия /1982. Партнирал си е на една сцена със световни певци като Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Джакомо Арагал, Хосе Карерас, Алфредо Краус, Петър Дворски, Елена Образцова, Рената Ското и др. Десетки са спектаклите му с партньори като : Райна Кабаиванска, Гена Димитрова Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, Никола Николов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев и още много звезди от българския оперен небосклон.

Репертоарът му съдържа над 50 централни баритонови партии изпълнявани в оперните театри на 3 континента с огромен успех. Стотици са изпълнените от него песни, както и кантатно-ораториални и вокално-симфонични творби.

В България Стоян Попов пее не само в Софийската опера. Той гостува често и на сцените на всички извънстолични оперни театри.

Траекторията на артистичния път на Стоян Попов тръгва винаги от родината и неизменно завършва в нея. Макар многократно да е имал предложения и възможности да избира къде да живее и твори по света, следвайки пътя на кариерата си, той винаги се е завръщал в България и е споделял, че му липсва България, роднините, приятелите, атмосферата в нашите театри, или най-общо казано – всичко българско.

Билети за галаконцерта на лауреатите /21 октомври, 19 часа, зала на Държавна опера – Бургас/ – на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/operen-kontzert-0sv4b

и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1307133/performance.html.