Есенният риболов започна. В залива на Бургас са се появили паламуд и сафрид. Новината е обиколила всички морски вълци и те вече влизат с лодките си за улов. Морските съдове са потегнати, мрежите са закърпени и рибарите се похвалиха, че са в пълна готовност за най- чаканото от тях време на годината- есента, когато се появяват пасажите паламуд.

"Преди бурята колегите "взеха" от морето доста сафрид и паламуд. Паламудът ни зарадва, той е излязъл пред "Маслен нос"- между Аркутино и Приморско. Нарича се "маслен", защото едно време старите риболовци, по време на тежки бури са разливали в този район зехтин, за да успокоят гребените на вълните", разказаха рибарите от Ченгене скеле пред "Труд". Те се молят ураганът, който се разрази преди броени дни да не е прогонил рибата.

"Ураганът не ни плаши, ние сме свикнали на много урагани в живота си, още следващата нощ влязохме с лодките в морето за паламуд и сафрид, но нямаше много риба. Дано вятърът да не е "обърнал" слуката", коментират морските вълци.

За паламуд са подготвени и даляните. Рибата се лови предимно нощем, когато пасажите фосфорицират и виждайки ги, рибарите ги обграждат с лодките си. Започват да плашат рибата със светлини и звукови ефекти. Така голяма част от паламудите, бягайки панически, се хващат в мрежите.

Най- спокойният улов на паламуд е с дънните мрежи, които вечерта се пускат и се прибират сутрин.

"Разгарът на сезона е 10- ти октомври. Има много време дотогава, и всичко е въпрос на късмет- ще "даде" ли морето риба или не тази година", казват те.

Още около 20- ти август, рибарите в залива започнаха да ловят паламуд на чепаре, макар и маломерен, по 400- 600 грама, така наречената „циганка“. Мнозина съзряха в това добра поличба.

“Щом я ловим сега, значи се очаква паламудена есен“, прогнозираха те тогава и обясниха, че тази година не е имало попчета, през лятото нямало и сафрид, затова надеждата била, че ще дойдат сега.