Окръжна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа Ш.Я., както и турските граждани Г.О. и М.О. Те са обвинени за това, че противозаконно са пренесли високорискови наркотични вещества през границата на страната. Престъплението е осъществено на 17.08.2022 г. през ГКПП „Малко Търново“, област Бургас. То е квалифицирано по чл.242, ал.4, предл.1 и 2, вр.ал.2, предл.1, вр. чл.20, ал.2 от НК, тъй като контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

По време на разследването е установено, че наркотичните вещества са открити при щателна митническа проверка на автобус с пътници, пътуващ от Турция за България по редовна линия от Истанбул за Силистра. Точното тегло на наркотиците е 28. 519 кг. Те са били разпределени в 28 пакета. Изготвените към момента експертни справки показват, че веществото в голяма част от откритите пакети е хероин. Пренасян е и метамфетамин. Очакват се експертни заключения, които с точност да покажат дали в пакетите е имало и други видове наркотични вещества.

Предстои Окръжна прокуратура - Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.