огненото сърце на Страджа днес показа, че тупти с пълна сила, тъй като там се изпълни ритуала, събиращ нестинарите. Жителите на общината изпълниха обичая с икони под съпровода на гайди и тъпани да стигнат до свещеното място - Голямото аязмо в местноста Влахов дол.

Всяка година в последната неделя на месец май, неделята преди празника на Св. Св. Константин и Елена /3 юни, стар стил/, нестинарите от селата Българи, Кости, Кондолово, Граматиково, Сливарово, но и от други странджански села, са ходели там.

„Да ви отварят пътищата светците, да ви закрилят!“, пожела кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Според легендата в местността Голямата аязма във Влахов дол, в неделята предшестваща деня на светите Константин и Елена още преди да са дошли хората от селата, се появявал елен. Той идвал, за да бъде принесен в жертва. Еленът лягал да си почине и едва след това се оставял да бъде заклан. Веднъж обаче не го изчакали да си почине и го принесли в жертва уморен. От този ден нататък еленът престанал да идва за жертвоприношението и се наложило да го заменят с друго животно (най-често агне или овен). Еленът бил наричан „влях”. Затова и местността била наречена Влахово (Вляхово)..."

Днес нестинарите почетоха светците си отново.