Украинско знаме се развя от една от масивните тераси на сградата на Бургаския съд днес, точно в момента, когато там пристигаше шествието на Безсмъртния полк. Датата 9 май, която традиционно има два различни прочита – Ден на Европа и Ден на победата, този път имаше риск да създаде евентуално напрежение, поради войната в Украйна. Организацията на събитията беше така направена, че всеки да може да отчете почит на празника, който отбелязва. Засилено полицейско присъствие съпровождаше шествието на Безсмъртния полк, развяваш червени знамена със сърп и чук, както и почитащ паметта на загиналите пред паметника на Съветската армия, известен като „Альоша“ на площад „Тройката“ в Бургас. Няколко подвиквания от стран на минувчи и кратък словесен сблъсък с мъж, заснемащ събитието бяха единствените прояви по време на демонстрацията на привържениците на Деня на победата. Точно пред Альоша обаче се видя друг символ, който събуди огромно недоумение у приссътващи, минувачи, дори и от полицаи.

На тераса на съда, точно от страната откъдето идваше шествието, се развя украински флаг. Това събуди многобройни въпроси, тъй като самите украинци, които организират демонстрации дни наред в центъра на града, още вчера казаха, че днес няма да инициират мероприятия, за да няма напрежение. Затова и те вчера се съобразиха и направиха своето събитие вчера, въпреки че са искали да отбележат Деня на Европа днес.

Оказа се, че всъщност знамето на Украйна е сложено на терасата от съдия в Административния съд, научи БургасИНФО. От там казаха, че след като това е станало известно, то е било свалено.