Областният управител Стойко Танков и заместник областните управители Тодор Иванов и Пламен Янев се срещнаха с представители на Инициативния комитет за изграждане на обходен път в Айтос. Целта на посещението им беше съдействие от областния управител за предприемане на действия за реализация на обекти и съоръжения, които да предотвратят бъдещи пътни инциденти. След 10 дни ще се навършат 6 месеца от последния трагичен инцидент в Айтос, при който загинаха баща и двете му деца.

За да се намери срочно разрешение на проблема, от Инициативният комитет предложиха да се изградят две кръгови кръстовища, които ще регулират скоростта – едното на Асфалтовата база, а второто - на мястото на инцидента и предоставиха на вниманието на г-н Танков проект за изграждането на транспортните обекти. Поставяне на светофарна уредба на т. нар. от местните хора „улица на смъртта“ е другото предложение, както и обособяване на нова транспортна схема на Айтос. Айтозлии предложиха още да се разположи подземен кантар в Руен, което ще спомогне за контрола върху претоварените камиони.

Според представителите на Инициативния комитет до сега са били предприемани временни мерки, които не решават основния проблем с претоварените камиони и високата скорост в населеното място. Областният управител беше информиран, че през светлата част на денонощието в Айтос не преминават тежкотоварни автомобили, но това се променя през тъмната част. Хората са обезпокоени, че е само въпрос на време да се случи поредният трагичен инцидент.

„Дойдохме при Вас с надеждата да се намери бързо разрешение на проблема, който касае всички жители на Айтос“, заявиха представителите на инициативния комитет и допълниха, че са наясно с обстоятелството, че проектът за обходния път на Айтос, който ще извежда трафика от града, е труднопостижим, защото изисква много средства и години, за да се изгради. Друго препятствие е наличието на земи, които попадат в Натура 2000.

Стойко Танков пое ангажимент да представи предложенията на инициативния комитет още този петък пред МРРБ и АПИ. „Ще направя всичко възможно да убедя министерството и АПИ за активизиране на действията за изграждане на кръгови кръстовища“, беше категоричен бе Стойко Танков.