"Ковид отделението в МБАЛ Айтос е пълно, отвън чакат двама пациенти, но свободни легла няма". Денят е 27 януари, констатацията - на управителя д-р Паруш Парушев. В пика на ковид вълната, в отделението има тежки случаи, има достатъчно кислород, и медикаменти. Липсват само ниско молекулярни хепарини, и най-вече - достатъчно медици, съобщава „Народен приятел“.

От две седмици напливът към ковид отделението рязко се засилил. "В средата на декември нямаше такъв голям натиск и почти винаги имахме свободни легла. Докато сега, рядко се случва. Не можем да отговорим на изискванията на РЗИ и да увеличим леглата, защото нямаме хора, които да се грижат за повече болни", твърди управителят.

"Лекарите и мед сестрите не са уморени, те са скапани. Персоналът в бившето Инфекциозно, сега Ковид отделение, е малко и не може да се справи. Постоянно командироваме хора от другите отделения, основно от Вътрешно. Но и те не достигат," казва още д-р Парушев.

Управителят има право да командирова медици в отделението с ковид пациенти. Ако обаче, те не пожелаят, могат да си отидат вкъщи. Защото са пенсионери.

Деца в ковид отделението в Айтос не лекуват. Болните малчугани се изпращат в единственото отделение за деца с 15 легла, разкрито към Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас.

Източник: Народен приятел