„Всички колеги, които работят в Отделението по трансфузионна хематология са впечатлени от инициативата, която сте организирали и ръководили лично, както и от примера, който сте дали като кмет на Вашите съграждани – първи да дарите кръв, като призовете и други да Ви последват...Благодаря и за проявеното желание за организирани и на други кръводарителски акции на територията на Община Созопол...Искрено вярвам, че вашата човечност и милосърдие ще бъде добър пример за всички кметове на малки и големи населени места.“. Това се казва в благодарствено писмо от изпълнителния директор на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски до кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Поводът е акцията, която жителите на Созопол организираха за лечението на 40-годишния баща на две деца Георги Скеленчев.

„Последната информация е, че състоянието му се подобрява, но продължава да има силна нужда от кръвопреливане. Напомняме на всички вас, които имате желание и възможност да бъдете кръводарители, че вече може да го правите в БУРГАСКИЯ КРЪВЕН ЦЕНТЪР. Данните, които е необходимо да се предоставят в кръвния център са:

ЗА ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ СКЕЛЕНЧЕВ

ПИРОГОВ, ОТДЕЛЕНИЕ "НЕВРОЛОГИЯ"

КРЪВНАТА ГРУПА НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ!

Някои от условията за кръводаряване са:

- дарителят да не се е татуирал в последните 6 месеца;

- не е нужна ваксинация срещу ковид или ковид тестове;

- за ваксинирани с Янсен трябва да са минали 28 дни;

- за ваксинирани с Пфайзер/Модерна трябва да са минали 2 дни.

Апелираме всеки, който дари кръв, да изпрати снимка на бележката от кръвния център във вайбър на телефон 089 9304045. На него отговаря съпругата на Георги - Василена Скеленчева.

„Вярваме, че заедно ще успеем да помогнем на Георги да се върне при семейството си напълно здрав.“, добавиха от Община Созопол.

Припомняме, че 40-годишният мъж, който е приет в Неврологията на УМБАЛСМ „Пирогов“, страда от много рядко заболяване на кръвта, наречено синдром на Мошкович.