Отецът Стоян Кралев от Царево връчи символичен подарък-послание на кмета на общината Георги Лапчев след края на днешната сесия на Общинския съвет. Поводът беше отсичането на дървета на улиците „Георги Кондолов“ и „Никола Вапцаров“ в морския град. Подаръкът беше детска играчка – резачка, пластмасова, с батерии, но изразяваше силна гражданска позиция. Докато отец Стоян вадеше подаръка, кметът си тръгна от заседателната зала, но посланието остана.

Въпросът с отрязаните дървета беше повдигнат преди дни от местни жители и предизвика оживени коментари. Днес той беше поставен и на сесията на местния парламент след питане, отправено към кмета Лапчев от опозицията. Първоначално Лапчев не даде отговор по същество по него, като заяви, че ако можело растителността да бъде запазена, е щяло да бъде запазена. Той обърна внимание повече на това дали даден въпрос трябва да се коментира в социалните мрежи, отколкото какво точно ще става на въпросните улици. След повторно излизане на трибуната на един от представителите на опозицията – Димитър Гочев, кметът Лапчев даде по-ясно обяснение. Той каза, че се извършва ремонт и че дърветата са на повече от 50 години.

Случилото се на сесията и подаръкът – символ коментира отец Стоян Кралев.

„Много хора коментирахме този въпрос, съвместно взехме решение да подарим това на кмета символично. От една страна ще бъде напълно безопасно за него като го ползва, а от друга страна ще бъде безопасно за дърветата в градската среда, които са необходими за града, за чистия въздух, за аромата от липите. В същото време ще бъде едно успокояващо съоръжение в неговите ръце, за да може той самият да се бори с това настроение към премахване и рязане. Надявам се, че той ще възприеме това със смесено чувство на отговорност и хумор. Малко непохватно стана, тъй като той не пожела да го приеме от ръцете ми, но след това разбрах, че с охота го е взел“, коментира отец Стоян.

Хората, чиято позиция той изрази днес, смятали, че вече се е наложило като традиция Общината да реже дърветата. „Особено, когато това става без обществен дебат, когато местните жители не са запознати с позицията и действията на Общината, когато нещо се прави силово и без подготовка....Нормално е хората да бъдат запознати с това, което се прави. Човек се чувства неудовлетворен най-малко за това, че вижда как на неговата улица се случва нещо и едно дърво, което 50 години е било там, го отрязват с машината, без да има някакво представяне какво ще се случва и без да е показан някакъв проект. Не виждам някаква особена необходимост сега – предпразнично, това да се случва. Подаръкът беше инициатива, за да може по един социално приемлив начин да заявим своето несъгласие. Той е от името на граждани, доста хора сме обсъждали този въпрос. Местното ръководство на града и на администрацията не се повлия от общественото недоволство. Изразяваме гражданска позиция, заявена по безобиден начин. Не е оскърбително, има голяма доза хумор. Имаш машина, която няма да нанесе щети на обществото.“, коментира отец Стоян.

И като свещеник той изрази мнението си по темата. „Господ ни е предупредил. Всяко дърво, което не дава добър плод, се отсича и се хвърля в огън. Но този призив не е към дърветата, а към хората. Ние трябва да внимаваме дали даваме в полза на обществото с позицията, която заемаме, дали сме полезни за себе си и за другите. Трябва да се внимава, когато се режат нещата. Ние заслужаваме ли това, което сме и можем ли да бъдем и ние отхвърлени?! Трябва да сме внимателни.“ каза той.

Отец Стоян не е присъствал от години на сесия, но днес е явно провокиран от мнението на местните жители и реагира на случващото се в Общинския съвет.

„Надяваме се нашият подарък, който е безопасна машина, да подтикне кмета към размисли и отговорност при взимането на решения, съобразени с настроението на хората в града, които искат да споделят нещо. Трябва да има обратна връзка. Човек трябва да има смелостта да изслуша и да се размисли върху това, което опонентите споделят. Не може да се гледа на всичко, което става, като на някаква политическа опозиция. Аз днес бях на общинска сесия, на каквато не съм присъствал отдавна. Признавам си, че бях впечатлен от това, че има една тенденция, че катедрата е много „висока“ там. Не може всеки да се изказва, едва ли не, ако нямаш вратовръзка или шалче или друг аксесоар, който е зададен като дрескод от кмета, изказването ти не е обосновано, не е достойно....Нека проявяваме човещина и разбиране, че човек може да изразява своята позиция по свой индивидуален начин.“, каза той.