По този огромен камък, който е изключителен труд, работили едни от най-големите имена по отношение на паметниците на културата, това е концепцията за опазването и устойчивото развитие на Св. Кирик. Това е прекрасно предложение и напълно възможно да се случи, но никой не е погледнал 10 години. Стои в Министерството и съвсем случайно го намерих. Вътре пише всичко. Предложенията за музейната част, за целия остров....Това каза за съдбата на остров Свети Кирик край Созопол министърът на културата проф. Велислав Минеков, показвайки дебела папка в ефира на Нова тв.

„Държавата не е добър стопанин, когато се управлява от крадци и мошеници. Това беше причината и за миналогодишните протести, в които участвах от сърце. Това е само един от паметниците на разрухата, който имаме. Не съм очаквал, че мога да срещна толкова щета в цялата страна. Видях неща, които са потресаващи”, каза той.

„До тук имах две срещи с посланика на Франция, очаквам утре да се видя още веднъж с нея. Разговорът е за съдействие за създаването на сериозен Културен център. Бюджетът е изяден до стотинка. Какво да направя?“, добави министърът.

Той заяви, че чул от Петър Стоянович, че трябват 140-150 млн. за острова. „Не ми е ясно как е направена тази сметка. Вероятно става дума за някъде такава сума наистина. В основата е Морското училище, може да бъде реставрирано и да се започне от там. Там трябва да бъде и базата за подводна археология, културен център, амфитеатър. Мястото е невероятно.

Ако не е държавата, общината ще остане със същата мизерия. Не е във възможността на тази нещастна община. Има щастлива хора, но Общината не е така.“, заяви още Минеков.