Последното събитие от лятната програма на Държавна опера – Бургас „Купон на острова“ 2021 г. – концертният спектакъл Primadonna-Donna-Donna!”, e оригинален проект, представящ известни вокални произведения с клавирен съпровод, в изпълнение на сопраните Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска и Мира Искърова, пиано. Съвместните сценични изяви на трите прими, солистки на Бургаската опера, заедно с пианистката Мира Искърова, са приемани радушно от меломаните, които откриват в интерпретацията на известни арии и песни от репертоара на световни композитори индивидуален подход, усет и задълбоченост при предаване на посланията, закодирани в нотния текст, в съчетание с дозирана – според настроението на съответното произведение, емоция.

Музикално-артистичният проект Primadonna-Donna-Donna!” направи своята успешна премиера в края на м. ноември 2020 г. в залата на Операта, като бе номиниран в класацията на предаването за класическа музика и джаз „Вечната музика“ по БНТ, с автор и водещ Марио Николов. Предложението на Държавна опера – Бургас спечели безапелационно призовото място за месеца, а в годишната класация на предаването по националната телевизия бе на престижното трето място.

Програмата на концерта е замислена като елегантно преминаване през различни стилово произведения и е поднесена с лекота, артистизъм, харизма, финес и щипка хумор. Очарователните изпълнителки се включват една благородна сценична надпревара, в която единствен печеливш е публиката.

Трите оперни певици споделят своето нетърпение да подарят моменти на съприкосновение с изкуството на бургаската публика, както и на гостите на града, на живописната открита сцена на остров „Света Анастасия“ в петък, 3-ти септември:

“Мисля, че програмата ще бъде много интересна за публиката, и хората ще могат да се отпуснат и да се пренесат в някакво време, което е извън лошите новини. Ние имаме нужда от нашата публика и имаме какво да й дадем!“, казва сопраното Мария Цветкова-Маджарова, която е подготвила за концерта Ария от „Фауст“ от Шарл Гуно, Ария на Леонора от „Трубадур“ от Джузепе Верди, песни от Франсис Пуленк и една от най-популярните и обичани композиции на Джордж Гершуин – Summertime.

Primadonna-Donna-Donna!” e нашата закачка с публиката. Ние се разбираме много добре помежду си и нямаме никакви примадонски претенции. В концерта са включени сериозни арии, кабаретни песни, както и мелодии, превърнали се в джаз стандарти.“, казва за предстоящото събитие Нона Кръстникова, сопран. Нона Кръстникова участва и в първото събитие от програмата „Купон на острова“ 2021 – концертът „Суинг класик“ в края на м. юни т. год., заедно с Еделина Кънева, а на пианото отново бе Мира Искърова.

„Програмата е много разнообразна – популярни арии, известни на нашите почитатели, подготвили сме и изненади. Очакваме Ви – с най-голямо вълнение и нетърпение!“, се обръща към публиката мецосопраното Йоана Кадийска, която също за втори път това лято има сценична изява на Острова – през м. юли, заедно с баритона Валери Турманов и пианистката Мира Искърова, представиха концерта „Любов по американски“.

На пианото в петъчната вечер на остров „Света Анастасия“ ще бъде Мира Искърова, с която трите оперни певици имат вече солиден брой съвместни камерни изяви. Mира Искърова е известна сред филмовите и театралните среди като композитор на музиката към редица успешни театрални постановки и филмови заглавия.

В разнообразната програма на “Primadonna-Donna-Donna!” са включени вокални произведения от: Шарл Гуно, Жорж Бизе, Жул Масне, Джузепе Верди, Курт Вайл, Бенджамин Бритън, Франсис Пуленк, Хърбърт. Джордж Гершуин и др.

БИЛЕТИ ЗА КОНЦЕРТА „PRIMADONNA-DONNA-DONNA!” - НА КАСАТА НА ОПЕРАТА, КАСА "ЧАСОВНИКА", МОРСКА ГАРА, В МРЕЖИТЕ НА EVENTIM И GRABO.

ТРЪГВАНЕ - В 20:00 ЧАСА НА 3-ТИ СЕПМЕМВРИ 2021 Г. ОТ МАГАЗИЯ 1 НА „МОРСКА ГАРА“ – БУРГАС

За изпълнителите:

Мария Цветкова-Маджарова, сопран, е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предавантео за класическа музика „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Нона Кръстникова, сопран, завършва оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова в НМА „Панчо Владигеров“ и до момента работи с нея като вокален педагог. Специализирала е като стипендиант в Модена, Италия, при Райна Кабаиванска и в оперното студио в Грац, Австрия. Участвала е в майсторски класове на Ана Томова Синтова (2011, 2014, 2015), Кири те Канава и Федерика фон Щаде (2008), за немска песен при проф. Хартмут Нол и др. Печели трета награда на Международния конкурса “Mirabent I Magrans” (2014, Sitges, Barcelona); на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ същата година, Гранд при на „Короната на Търново“ и трета награда на Международния конкурс за песенни дуа „Алза Респиги“ Верона, Италия. Нона Кръстникова е щатен солист на Опера Бургас, където има над десет главни роли като Мими от операта “Бохеми“, Тоска и Мадам Бътерфлай от едноименните опери на Джакомо Пучини, Амелия от „Бал с маски“ на Джузепе Верди, Графинята в „Сватбата на Фигаро, дона Елвира в „Дон Жуан“ и Фьордилиджи в „Така правят всички“ на В. А. Моцарт, Микаела в „Кармен“ на Жорж Бизе и др.

От 2011 година сформира дуо „Колаж“ с пианиста Мария Русева.През октомври 2015 г. дуо „Колаж“ печели трета награда на конкурса за песенни дуа “Елза Респиги” във Верона, Италия.

Йоана Кадийска, мецосопран, започва музикалната си кариера като солистка на Детски радиохор към БНР, с диригент акад. Христо Недялков. Там е забелязана от великата оперна прима Александрина Милчева, която става нейна вокална педагожка.

Завършва оперно пеене в НМА „П. Владигеров“, в класа на проф. Свилен Райчев и през 2015 г. получава своята диплома за магистър със специалност класическо пеене. В момента е докторант в НМА „Панчо Владигеров“.

През 2011 г. печели ІІ награда на ХVІ Международен младежки музикален фестивал-конкурс, Добрич-Албена, „Надежди, таланти майстори“. Две години по- късно, през 2013 г. печели стипендия от Фондация „Борис Христов“ за Оперна Студия в Национална Академия „Санта Чечилия“ – Рим, където специализира със сеньора Рената Ското, вокален педагог Анна Ванди и маестро Чезаре Скартон. Сред постиженията й се нареждат още: ІІ награда на ХХІV Национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“; награда на публиката и награда за най-добра интерпретация на българско музикално произведение на Международен конкурс за оперно пеене „Розата на Евтерпа в Карлово“; III награда на Втори международен конкурс за оперни певци „Елена Николай“; ІІ награда на Х международен конкурс „Франц Шуберт“ и финалист на International Vocal Competition, Zdar nad Sazavou, Czech Republic.

През годините посещава различни майсторски класове за вокални и сценични умения и работа върху интерпретация на оперни произведения при редица изтъкнати педагози и творци с международно признание, между които – Дарина Такова, Анна Томова – Синтова, Карло Коломбара, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Лариса Гергиева и др.

През 2018 г. става стипендиант на фонда на Райна Кабаиванска и продължава обучението си в Модена, Италия.

Своя дебют прави на сцената на ДМБЦ „Ст. Македонски“, с ролята на Елена в постановката „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, режисьор Марио Николов, под диригентството на Юли Дамянов.

Мира Искърова, пиано

Мира Искърова е български пианист и композитор. Родена е в Бургас, където завършва Mузикалното училище в класовете по пиано на Юлия Ненова и Радка Чомакова, а по-късно и Националната mузикална aкадемия „Проф. Панчо Владигеров“, гр. София в класа по пиано на проф. Марина Капацинская. Като изпълнител изнася самостоятелни концерти в рамките на наши и международни фестивали, сред които „Европейски музикален фестивал“, София; „Международен музикален фестивал“ – Хамбург, „Младите в изкуството“ – Москва, Амстердам и др. Носител е на редица награди от конкурси у нас и по света. Като пианист, репертоарът й обхваща музика от Бароковия период до наши дни. Мира Искърова е автор е на филмова и театрална музика, работи с режисьорите Георги Дюлгеров, Оги Костовски, Слава Дойчева, Делян Илиев и др. Създател и водещ на подкаст предаване, където кани „странни птици“да разкажат за любимата си музика. Снима се като актриса във филмите „Хубава си, мила моя“, „Слава“, „Брак“ и др. Преподавател е в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.