„Всеки трябва да носи каузата в сърцето си. На тази дата всички тракийци, странджанци трябва да сме тук заедно, за да отдадем почит към предците ни, които са истински пример за любов към родината и саможертва. Това, което наистина в днешно време ни липсва. А представяте ли си само преди 118 години тези хора са оставили всичко мило, всичко родно, семейство, дом и са излезли в явна битка, от която знаят, че няма да се върнат. На това аз казвам саможертва! Затова поклон! Благодарим им от все сърце, че са ни дали свободата на тепсия. Може би затова днес не я ценим толкова“. Това заяви кметът на община Малко Търново Илиян Янчев в историческата местност Петрова нива, където днес са честванията по случай 118 години от Илинденско-Преображенското въстание. В момента на мястото се стичат хора от цялата страна.

Кметът Янчев благодари на екипа си за свършената работа за честванията. Той искрено благодари на хората, предпочели днес да почетат историята.

„Ако днес има дата, то тя е в почит на Илинденско-Преображенсото въстание. Не зная защо е това дублиране с фестивала в Жеравна, който е по същото време. Благодаря на всички хора, които дойдоха и сме заедно тук“, каза Янчев.

В момента в местността има повече от 1500 души, а мерките за сигурност са затегнати. Полицейското куче Гард с екип на СОБТ провериха храма – костница „Св. Петка“.

Очаква се след малко да пристигне президентът Румен Радев. Сред официалните гости е кметът на Бургас Димитър Николов.