На 11 юли, в изборния ден, от 20.30 часа в Летния театър на морския град бургаската публика може да се чувства избрана и привилегирована да бъде съпричастна с едно изключително по своята същност и професионален заряд събитие – Симфоничният концерт под диригентската палка на световноизвестния маестро Александър Земцов. Програмата и посланията на концертната проява са внушителни – и като подбор на произведенията, и като качество на интерпретацията, атестация за изключително високото ниво са световните сцени, на които са се представяли изпълнителите, участници в поредната проява от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021 и престижните международни награди, които са завоювани от тях. В квалитетната проява в неделната вечер ще се представят най-добрите участници в майсторските класове по цигулка, виола, виолончело, флейта, кларинет и пиано на Лятна академия на изкуствата – Бургас, както и техните преподаватели. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъде Йордан Ковачев.

В програмата ще прозвучат: Andante in C K.315 от Волфганг Амадеус Моцарт, в изпълнение на именития проф. Георги Спасов – флейта, Концертна пиеса за два кларинета и оркестър от Микеле Мангани ще изпълнят кларнетистката със световна кариера и очарователно излъчване Деница Лафчиева и доц. Борислав Йоцов. Деница Лафчиева е носител на многобройни награди на престижни международни конкурси. Учила е в някои от най-добрите европейски музикални институции – Виенския университет за музикално и сценично изкуство, при проф. Питър Шмидл – соло кларинетист на Виенската филхармония и Кралската музикална академия в Лондон. Деница има честта да учи от дете с легендарния инструменталист и преподавател проф. Петко Радев – соло кларинетист на Миланската скала. Проф. Борислав Йоцов е избран за ”Музикант на годината” на предаването Allegro Vivace на БНР за 2004 г., а през 2005 става носител на „Кристална лира” на СМТДБ като „Инструменталист на годината”. В богатата програма на Симфоничния концерт на 11 юли са включени още: Pezzo Capriccioso” за виолончело и оркестър оп. 62 от Пьотр Илич Чайковски, в изпълнение на големия български виолончелист, музицирал по световните сцени – доц. д-р. Атанас Кръстев, който е носител на 16 първи и извънредни награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България.

Известният български тенор, режисьор, ексдиректтор на Националния музикален театър и настоящ телевизионен водещ на предаването за класическа музика и джаз „Вечната музика“ по БНТ Марио Николов, ще изпълни Ария на граф Тасило от оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман. Младата и талантлива пианистка Виктория Василенко, артист на агенция "Кантус Фирмус" от 2009 г. /за България/ и носител на редица престижни награди от национални и международни клавирни конкурси, ще изпълни на сцената на Летния театър Концерт за пиано № 20, част 2 от Волфганг Амадеус Моцарт.

Световноизвестният руски пианист Сергей Редкин, който е част от звездния екип на тазгодишното издание на Лятна академия на изкуствата, организирана от Петя Великова-Димитрова, ще постави блестящата кода на концерта с Концерт за пиано №2, част 3 от Дмитрий Шостакович, знаково произведение от клавирния репертоар. Роденият в Красноярск, Сибир пианист е носител на редица престижни международни награди, сред които Трета награда на конкурса "П. И. Чайковски" в Москва и Втора награда на прочутия конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел през месец май 2021 г.

Ето какво споделя Петя Великова-Димитрова за предстоящото събитие, едно от най-значимите в календара на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ тази година:

„Венецът на Академията е симфоничният концерт на 11 юли с оркестъра на Опера Бургас под диригенството на Маестро Александър Земцов, най – добрите участници в майсторските класове и техните преподаватели. В повечето престижни световни академии за инструменталисти, както и в най-реномираните учебни заведения за професионално музикално образование, майсторските класове завършват своята работа със заключителен концерт на най-добрите участници със симфоничен оркестър. Затова тази година сме изключително благодарни на партньорите ни Опера Бургас и подадената ръка на Маестро Александър Текелиев. Великата цел на Лятната академия на изкуствата е да бъде работилница за майсторство и таланти и най-важното е да има приемственост. Точно тази приемственост ще срещнем на сцената на 11 юли. Настроението ни е празнично, като за голям и прекрасен концерт, каквито са всички прояви в програмата на Лятна академия на изкуствата. Всички участници в класовете се вълнуват, защото те ще свирят в един концерт с техните преподаватели, а това е отговорно и запомнящо се.“

За диригента на Симфоничния концерт на 11 юли на Летния театър:

Световноизвестният виолист, диригент и преподавател проф. Александър Земцов ще се включи в концерта, които Лятна академия на изкуствата организира, с подкрепата на Община Бургас.

В рамките на 16-ото издание на Лятната академия проф. Александър Земцов ще проведе майсторски клас в Созопол с талантливи деца и младежи от страната и чужбина. Проф. Александър Земцов е един от най-известните съвременни музиканти, постигнал международно признание като виолист, диригент и преподавател.

Носител на редица награди от престижни международни конкурси, проф. Земцов бива назначен на позицията на водач на групата на виолите на Лондонска филлхармония, като най-младият водач в историята на оркестъра. По-късно, едва 25-годишен става професор в Университета за музика - Гилдхол в Лондон. Кариерата му като диригент се развива паралелно и той има възможност да дирижира и оркестри като Националният Оркестър на Москва "Евгени Светланов", Украинска национална опера - Киев, Лондонска Филхармония, Синфония Финландия, Камерен оркестър - Манхайм, ОЦМ - Дортмунд, Софийска филхармония, Симфоничен оркестър Пори, ИНСО Лвов, Лианинг- Китай и много други оркестри на всички континенти. Дирижира солисти като Табеа Цимерман, Миша Майски, Симон Тръпчески и др.

Проф. Александър Земцов преподава виола в Университета за Музикално и Танцово Изкуство в Кьолн, Германия и в Лозана, Швейцария. Негови студенти заемат водещи позиции в много престижни оркестри и са лауреати на международни конкурси.

През 2015 г. проф. Александър Земцов е назначен за художествен ръководител и диригент на Международния нов симфоничен оркестър (INSO) в Лвов, като на този многонационален немско-руско-украински музикант се присъединява ролята на „посланик на мира“ в Украйна, който цели да донесе мир и единство чрез музика.