Много скоро, след наистина много дълъг път и трудности, в село Евренозово ще се чуе камбанния звън на новопостроената църква „Света Троица“, съобщи кметът на странджанската община Малко Търново Илиян Янчев. На 26 юни, от 9 часа, Агатополският епископ Йеротей ще освети храма, а в 12 часа ще бъде раздаден курбан за всички жители и гости.

Кметът Илиян Янчев разказа и историята на църквата. Тя започва много назад във времето - през 1929 година. Тогава свещеник в селото е бил Тодор Ключански - руснак, белогвардеец, завършил Ставрополската духовна семинария. Било избрано църковно настоятелство в състав: Тодор Дражев,Антон Николов и Атанас Пелев. Това настоятелство и свещеника, чрез средства от дарения и с доброволния труд на цялото население, през 1929 год. издигат църква - широка 3 м., дълга 12 м., висока 4 м. Главният майстор-зидар е Димитър Райчев от Малко Търново, с пръв помощник Никола Бялков, също малкотърновец. Основният строителен материал е камъкът – от вътре измазана с вар, а отвън с вар и цимент, с дебелина на стените 80 см. Има 7 големи прозорци и 4 малки, дървени, прави. На иконостаса в долния ред били подредени иконите на Спасителят, Божията майка, Св. Троица, Св. Йоан Кръстител, Св. Николай.

Цялото вътрешно обзавеждане било направено също от дарения, като се започне от полюлея, кандилките, свещниците, покривките, дантелите, иконите и се стигне до камбаната - дар от най- богатия дерекьовчанин Стамат Моллов, който след Евренозово се установил в Карабунар /Средец/.

Осветяването на църквата било на 20 септември 1931 година от Сливенския Митрополит Иларион. На големите празници за причестяване идвали и от селата Близнак, Младежко, Моряне.

След 1944 година жителите на Евренозово се изселват в други населени места и то обезлюдява. За църквата „Света Троица“ няма кой да се грижи и постепенно започва да се руши.

През 1956 година Общината в Малко Търново предписва да бъде съборена. Взривяването й става през април 1976 година във връзка с откриването на Овцекомплекс, за който се очаквало да пристигне и Тодор Живков на 6 май 1976 г. Взривена е с бомби, а теренът е изчистен с булдозер...

Селото беше единственото в Община Малко Търново без църква.

„Село без църква е като дом без душа... През април 2006 година се събира Инициативен комитет от 20 човека за набиране на средства, подготовка и започване на строеж на черква в село Евренозово, но не успяват да изградят наново съборената черква. С това обаче опитите не свършват. През 2014 година беше направена първа копка и полагане на камък за построяване на църква в с. Евренозово с благословията на Сливенският Митрополит Йоаникий. През 2015 година, точно на Благовещение, строителните дейности започнаха.

Много труд, много дарители, много затруднения, но днес църквата е готова за своето освещаване! Ще се радвам да можем да благодарим на всички, които вложиха труд, средства и време за построяването на този храм пред него!“, подчерта кметът Илиян Янчев.