Традиционният благотворителен турнир по футбол в Бургас, който се провежда в подкрепа на децата на загинали полицаи, ще събере рекордните 24 отбора тази година. 12-ото поредно издание на Купата "Свети Никола" се провежда в рамките на два дни на игрищата на Спортен център „Славейков” в морския град.


След като миналата година заради пандемията от коронавирус международното участие беше ограничено, през 2021-а година за първи път ще се включат полицейски отбори от Полша, Черна гора и Турция. Полските отбори са два- от Миелец и от Олщин, а турският от близкия град Люлебургаз. Участват още полицаите от Биелина (Босна и Херцеговина), Скопие (Република Северна Македония), румънските отбори от Регинея Дол и от Алба Юлия, както и полицейски формации от Черна гора и Сърбия.


"Събраните средства от турнира ще се разпределят на 15 деца, които са загубили бащите си при изпълнение на служебния си дълг като полицаи. Ще бъдем благодарни на всяко дарение, което е направено от сърце", коментира председателят на СФК Свети Никола (Бургас) и основен организатор на турнира Павлин Ковачев.


Той изказа специална благодарност на бургаския художник Светозар Арнаудов, който предостави безвъзмездно картината си "Фарът на Ахтопол". Произведението на изкуството ще бъде разиграно на търг, а парите от него ще бъдат дарени на децата на починали служители, работили за МВР в област Бургас. Шедьовърът в момента е заявен за сумата от 400 лева.


Участието на 24 отбора не е случайно, а е препратка към започващото другата седмица Европейско по футбол, което също е с такъв брой участници. На благотворителния турнир за полицаи в Бургас обаче те са разпределени в 8 групи по три отбора. На четвъртфиналите се класират само победителите, които след това в елиминации ще определят и носителя на Купата Свети Никола.


Турнирът започва на 4-и юни с два мача от 9.00 часа. Първи на терена ще излязат отбора на Първо РПУ (Бургас) и НСПС Огнеборец. Финалната среща е планирана за днес, 5-и юни, от 13.30 часа.