Един от най-популярните бродуейски мюзикъли – „Целуни ме, Кейт!“ ще се играе отново в Бургас – на 28 май, петък, от 19 часа в залата на Бургаската опера. След няколко успешни представления, постановката вече оформи своя зрял облик. В мащабния мюзикъл взема участие целият състав на Бургаската опера. Зарядът на постановката, който е роден и надграждан от създателите на мюзикъла, се разгръща изцяло в сценичното действие, зареждайки с настроение и носейки послания – за тежестта на вечните ценности, за изборите на сърцето, за истински стойностните неща, имащи място и роля в живота.

Мюзикълът „Целуни ме, Кейт!“ е по музика на американския композитор Коул Портър и е създаден по мотиви от Шекспировата комедия „Укротяване на опърничавата”. Заглавието се поставя за първи път на българска сцена – с официално откупени авторски права. Запомнящата се премиера бе на 4-ти септември 2019 г., а спектакълът вдигна на крака и столичната публика в Народния театър „Иван Вазов“ – на 19-и ноември 2019 г., както и зрителите в Пловдив и Горна Оряховица.

„Целуни ме, Кейт!” предоставя на публиката възможност да съпреживее вълнуващата нишка и забавните обрати в сценичното действие и да се потопи в атмосферата на една съвременна приказна история, която всички на сцената разказват – чрез способите на музикално-сценичното изкуство. Целият артистичен състав е в творчески синхрон с оркестрантите, пресъздаващи прекрасната музикална партитура, под диригентската палка на Цанислав Петков. Получава се оригинална препратка към духа на Шекспир, осъвременен чрез средствата на американския мюзикъл, и комплексното усещане за симбиоза между либрето, музика и успешно сценично пресъздаване на образите. А "опърничавата" – напълно според Шекспировия сюжет, бива укротена, защото това е логиката на живота и отношенията. И посланията на мюзикъла, в който се преплитат две сюжетни линии, като "театър в театъра", се получват ненатрапчиво – като интелектуална закачка.

Майсторската режисура на доц. д-р Александър Текелиев е с осъвременени препратки, като същевременно се придържа към каноните на класическия мюзикъл. Оригиналната сценография с авангардна визия е на Денис Иванов, който е и създател на костюмите, изработени с романтичен оттенък и художествен усет. Хореографията – балетният състав е неотменна част от сценично действие, е на Желка Табакова. Важна за изграждането на цялостната визия на спектакъла е и ролята на асистент-режисьорите Лина Пеева и Петър Тихолов, който публиката ще види и на сцената – в образа на сенатора Хаулъл. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Йордан Ковачев.

Сюжетът на „Целуни ме, Кейт!“ преплита две основни линии – едната, разказваща вечно забавната и поучителна история на „Укротяване на опърничавата“, в която действието се развива по времето на Шекспир, и другата – в средата на миналия, XX век. Кинозвездата с опърничав характер Лили Ванеси/ Катерина – в сюжетната линия от „Укротяване на опърничавата“, ще бъде сопраното Шмилена Султанова. Тя ще пее в сценичен тандем със солиста на Националния музикален театър – тенорът Марчо Апостолов, който ще се представи в ролята на Фред Греъм/ Петручо. Мария Цветкова-Маджарова, сопран, ще влезе в образа на своенравната кокетка Лоис Лейн/ Бианка. Надареният с разностранни таланти Бранимир Недков ще се превъплъти в ролята на Бил Калън/ Лученцио и ще покаже не само певчески, но и балетни умения на сцената. В останалите, също важни за сюжетното развитие роли, ще бъдат: в образа на строгия Хари Тревър/ Баптиста /баща на „опърничавата” Катерина/ ще представи басът Веселин Христов, гардеробиерката на звездата Лина Ванеси – Хети ще бъде очарователната Дарина Запрянова, надареният с многостранни таланти Пол, който също готви музикална изненада за публиката – баритонът Йордан Христозов. Забавните роли с криминално-комичен привкус на Първи и Втори гангстер изпълнявата басът Диман Панчев и тенорът Мирослав Димитров. В образа на сенатора – спонсор на театралния спектакъл и кандидат за ръката на кинозвездата Лили Ванеси – г-н Харисън Хаулъл, ще се представи Петър Тихолов. В ролите на обожателите на Бианка /в сюжетната линия от „Укротяване на опърничавата”/ ще бъдат: Хортензио – Любомир Тодоров, Гремио – Милен Динолов, Ралф – Александър Перпериев. Вълю Тотев влиза в образа на портиера.

Мюзикълът „Целуни ме, Кейт!“ представлява спойка между красива музика, артистични закачки, ярко сценично присъствие, интелигентно решена сценография, оригинални игри на светлините, които представят образите в различни ракурси и изваждайки на повърхността щателно скривани незабележими нюанси в психиката и поведението.

За творбата:

„Целуни ме, Кейт!” е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета, като либретото е по Шекспировия шедьовър „Укротяване на опърничавата“. Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. С „Kiss me, Kate!” композиторът бележи своето творческо завръщане и професионален триумф – през 1949 г. Портър печели наградата „Тони“ за мюзикъл и за най-добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Бела и Самюъл Спивак, създали либретото – цели две награди „Tони“ – за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето. Всичко това обуславя превръщането на „Целуни ме, Кейт!” в ненадмината класика в този жанр и оставането му в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда.

За солистите:

Марчо Апостолов, тенор, е роден в град Варна през 1970 г. Завършва 4 Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ – гр. Варна и продължава образованието си в Средното музикално училище „Добри Христов“ – гр. Варна. Възпитаник на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, Марчо Апостолов прави своя професионален дебют през 1994 г. в титулните партии на оперите „Орфей“ от Клаудио Монтеверди и „Абу Хасан“ на Карл Мария фон Вебер.

От 1998 г., като солист на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ – София, изпълнява централни героични и характерни персонажи както в класическите оперетни, така и в мюзикълните заглавия от репертоара на театъра.

Концертирал е като солист на Софийска, Пловдивска, Сливенска и Врачанска филхармонии. От 2001 г. е канен в представителни спектакли на Националната опера и балет – София, както и в Пловдивска, Варненска, Русенска и Бургаска опери. Като солист на Държавния музикален театър и Националната опера участва в множество фестивални и международни прояви. Участвал е и в самостоятелни музикални проекти на различни творчески формации в и извън България. Има направени записи за Националното радио, Националната телевизия, както и за фирмата GEGA New.

От 2017 г. е редовен докторант към Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и щатен асистент към катедра „Музикално-сценично изкуство“.

Шмилена Султанова, сопран:

Завършва АМТИИ – Пловдив със специалност „оперно пеене“ при проф. Калина Жекова. От 1998 г. е солист на МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново. През 2004 г. постъпва като солист в Държавна опера – Бургас. Редовен гост-солист е на Държавна опера – Стара Загора и Държавна опера – Варна.

Репертоарът й включва Фенена в „Набуко“, дона Елвира в „Дон Жуан“, Тоска в „Тоска“, графинята в „Сватбата на Фигаро“, Розина в „Севилският бръснар“, Дорабела в „Така правят всички“, Силва в „Царицата на чардаша“, Анна Главари във „Веселата вдовица“, Елена в „Хубавата Елена“, Марица в „Графиня Марица“, Анжел в „Граф фон Люксембург“ и много други.

Мария Цветкова-Маджарова, сопран, е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”– София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на "Кристална лира" за 2015 г.

Бранимир Недков, баритон:

Бранимир Недков Георгиев, баритон, е роден на 17.06.1991 г. в гр. Бургас. През 2010 г. завършва НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас със специалност „класическо пеене“. През 2014 г. завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – гр. София със специалност „класическо пеене“ в класа на Проф. Илка Попова. От 2019 г. работи в Държавна опера – Бургас като артист – солист. Репертоарът му включва: Папагено от операта „Вълшебната Флейта“ – В. А. Моцарт, Мазетто от операта „Дон Жуан“ – В. А. Моцарт, Данкайро от операта „Кармен“ – Жорж Бизе, Бил Колхоун от мюзикъла „Целуни ме, Кейт“ – Коул Портър, Папакода от оперетата „Една нощ във Венеция“ – Йохан Щраус, Йозеф от оперетата „Виенска Кръв“ – Йохан Щраус, Джек от мюзикъла „Лелята на Чарли“ – Оскар Фелцман, Червеният котарак от операта за деца „Алиса в страната на чудесата“ – Александър Йосифов, Патиланчо от „Патиланци“ – Александър Йосифов, Белчо, Черньо, Пъстрьо и Желчо от музикалната комедия „Четиримата Близнаци“ – Георги Костов, Иван от „Българи от старо време“ – Асен Карастоянов