На 26-и май, сряда, от 19 часа в залата на Бургаската опера, за почитателите на класическата музика бургаската културна институция е подготвила изискан концерт под надслов Mozart Forever”, в който ще прозвучат арии, дуети и терцети от оперното творчество на великия виенски класик Волфганг Амадеус Моцарт. Интересен факт, свързан с концертната програма, е, че изтъкнатите оперни певици Йоана Железчева, сопран, и Даниела Дякова, мецосопран, ще изпълнят за първи път музика от Моцарт в Бургас, заедно с баса Делян Славов, който има забалежителен опит в Моцартовата програма на бургаска сцена. Програмата на концерта включва известни солови партии и ансмабли от оперите Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“ и „Така правят всички жени“, всяка от които е предпочитаната в репертоарната политика на оперните театри по света. Произведенията на В. А. Моцарт са еманация на посланията на Виенската класическа школа, носеща характерните черти на европейски стил, аристократично отношение към света и изискан музикален изказ. На рояла в концерта “Mozart Forever” ще бъдат пианистките Дария Кръстева и Нина Райхел, които наскоро бяха заедно на сцената на концерта “Песните на Европа“, посветен на Деня на Европа – 9-и май, който се проведе в залата на Бургаската опера. Дария Кръстева ще се представи и солистично – с I и III части от Моцартовата Соната в до минор.

Музиката на Моцарт е характерна с лекота, изящна музикална линия, но и с дълбок философски контекст и послания. Концертът Mozart Forever” ще бъде истинско предизвикателство за сетивата и ума както за ценителите на класическата музика, така и за по-широката аудитория, която има вкус към красивите музикални форми и изисканото им сценично представяне.

За изпълнителите:

Йоана Железчева, сопран:

Йоана Железчева е един от малкото драматични сопрани в България за последните 20 г. Солистка на Държавна опера - Бургас от десет години. Завършва средното си образование в Шумен, след което и ДМА "Проф. Панчо Владигеров" в София, в класа по оперно пеене на Христина Ангелакова. Завършвайки магистърската си степен през през 2003 г. дебютира като мецосопран на сцената на Софийска Опера в множество заглавия, сред които "Сватбата на Фигаро" на Моцарт, "Фауст" на Гуно, "Кармен" на Бизе и пр. Междувременно специализира в майсторски класове при Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова. Лауреат от международни и национални конкурси - "Христо Бръмбаров"- I-ва награда, "Гена Димитрова"- II-ра награда, "Пълдин" – специална награда. От 2008г. е постоянен член на солистичния състав на Държавна Опера – Бургас, където прави своите най-добри и значими роли, като първата от тях е Амелия в "Бал с маски" на Верди, а това е и дебютът й като сопран на оперна сцена. Следват Бътерфлай от едноименната опера на Пучини, Манон от "Манон Леско" на Пучини, Лиу от "Турандот“ на Пучини, Сантуца от "Селска чест" на Маскани, Лейди Макбет от "Макбет" на Верди, Аида на Верди, Леонора от "Трубадур" на Верди, "Норма" на Белини. Нейни партньори на сцената са били Дарина Такова, Орлин Анастасов, Лео Нучи, Салваторе Фисикела и най-добрият мецосопран в световен мащаб към този момент – Анита Рачвелишвили. Непрестанен гост на Софийска и Русенска сцена.

Даниела Дякова, мецосопран:

Даниела Дякова (мецосопран) завършва оперно пеене в Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Руско Русков и оперната прима Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Лука Горла в “Scuola Civica di Musica” в Милано, Италия и на Каролин Диума в Созопол. Специализира оперно пеене при Серджио Сегалини в “Accademia D’Arte Lirica” в Осимо, Италия. Даниела Дякова има няколко награди от авторитетни певчески конкурси, сред които Първа награда от международния оперен конкурс “Надежди, таланти, майстори” (Добрич), Първа награда от конкурса “Млади оперни певци” – София, Втора награда на международния оперен конкурс “Георги Златев-Черкин” – София и Първа награда от конкурса “Цветана Дякович”.

В репертоара ѝ са партиите на Адалжидза от “Норма”, Амнерис от “Аида”, Азучена от „Трубадур”, Принцеса Еболи от „Дон Карлос”, Фенена от “Набуко”, Кармен от едноименната опера, Розина от “Севилският бръснар”, Дорабела от “Така правят всички”, Далила от „Самсон и Далила” на Масне и др.

Гастролирала е на сцените на престижни оперни театри в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Дания, Китай, Тайван, Япония под диригентството на Найден Тодоров, Диян Чобанов, Григор Паликаров, Бареза, Орен, Лоренцо Рамос, Алесандро Сан Джорджи, Херардо Вера, Хосе Кабайе, Хавиер Сарано, Айдар Торибаев, Пьотър Вандиловски.

Паралелно със своите артистични изяви у нас и в чужбина, тя успява умело да се справи и като Художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Сливен (2004-2016).

Делян Славов, бас:

Делян Славов завършва оперно пеене с магистратура в НМА "Проф. Панчо Владигеров", специализира в Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов" в Рим (2008-2009) при известните Мирела Паруто и Бруно Кали - президент на Римската музикална академия “Санта Чечилия”, както и в майсторските класове на световноизвестното сопрано Рената Ското в същия музикален институт. Дебютира в една и съща година (2003) с ролята на Ферандо от операта "Трубадур" на Верди в Бургаската оперa и на сцената на Националната опера и балет в София с ролята на Командора от операта "Дон Жуан" на Моцарт. Прави записи за БНР, участва в празничния концерт в Кралската Академия в Брюксел по повод присъединяването на България към Европейския съюз, гастролира (от 2006) на сцената на Македонската опера и балет в Скопие в оперите ”Набуко”, ”Бохеми”, ”Лучия ди Ламермур”, ”Риголето”, ”Турандот”, ”Бал с маски”, "Дон Жуан" и "Севилският бръснар". През август 2008 г. участва в концерт в рамките на фестивала Bell Canto в Монреал, Канада, заедно със световноизвестното сопрано Джун Андерсън, под диригентската палка на прочутия Кент Нагано. От 2009 г. е солист в Държавна опера Пловдив., а от 2013 е солист на Държавна опера -- Бургас.

В репертоара на певеца влизат още ролите на: Атила от едноименната опера на Верди , Дон Базилио от „Севилският бръснар” на Росини, Дон Жуан, Лепорело, Командора и Мазето от „Дон Жуан” на Моцарт, Цар и Рамфис от „Аида”, Крал Филип Втори и Великият Инквизитор от „Дон Карлос”, Захария от „Набуко”, Спарафучиле от „Риголето”, Банко от „Макбет”, Фиеско от „Симоне Боканегра” на Верди, Рудолфо от „Сомнамбула”, Оровезо от „Норба” на Белини, Тимур от „Турандот” на Пучини, Алеко и Старият циганин от „Алеко” на Рахманинов и др. Както и басовите партии от Реквиемите на Моцарт и Верди, Стабат матер на Росини.

Дария Кръстева, пиано:

Дария Кръстева е родена на 18.09.1995 г. в гр. Поморие. Започва да свири на пиано от 7-годишна в музикалната школа към читалище „Светлина“ – Поморие с преподавател Елена Илиева. Продължава своето обучение в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ — гр. Бургас. Нейни преподаватели са Ирина Иванова, Ваня Пенева и Юлия Ненова. Завършва пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София като ученичка на проф. Йовчо Крушев и проф. Димо Димов. През 2018-2019 г. учи в класа на проф. Джорджиа Алессандра Брустиа в консерватория „Клаудио Монтеверди”, Болцано, Италия. Получава многобройни отличия от различни форуми.

XIX Национален конкурс „Върбан Върбанов” – Трета награда

XX Национален конкурс „Върбан Върбанов” – Втора награда

Международен фестивал „Слънце, радост, красота” – Трето място (2011 г.)

Международен конкурс на изкуствата „Радост на брега” – Първо място (2011 г.)

I Международен конкурс за пианисти „Скрябин – Рахманинов” – III награда и бронзов медал

Академичен конкурс „Прокофиев – Ненов“ – III награда

Наградена от община Поморие за активно участие в културния живот на града (2012 г.) Наградена е два пъти от Община Бургас за постигнати високи резултати в областта на музиката (2011 г, 2013 г.). Активен участник в „Свободна сцена на младия изпълнител”.

Участвала в майсторски класове на проф. Марина Капацинская, проф. Д-р Атанас Куртев, проф. Иван Дончев, проф. Маргарита Кръстева, проф. Джорджия Алесандра Брустиа, проф. Стефано Боцоло, проф. Кристиано Бурато, проф. Дениз Арман Джелънби, проф. Луиджи Мариани, проф. Питър Тюит, проф. Мартино Тиримо, проф. Боян Воденичаров, проф. Томислав Байнов и др.

Корепетитор на Дамски хор Анхиало (гр. Поморие) от 2012 г. до 2014 г.

От 2012 г. активно изнася солови рецитали и е участник в различни тематични вечер. Участник е в „Бургас — най-добрият град за живеене“ със самостоятелен рецитал. Участвала е в различни музикални събития като: „ОБИЧАМ БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА“ в концертен комплекс "България" , Заключителен концерт на Шопеновото общество в Полски институт и др.

Има участия като солист на камерен оркестър „Орфей“ гр. Перник (диригент Райчо Христов), на Студентски камерен оркестър към НМА “Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София и на Академичен Струнен Оркестър към НМА “Проф. Панчо Владигеров“ — гр. София. През 2019 г. участва в три рецитала в Швейцария във Великденското турне Montcherand-Geneva-Fribourg През 2019 г. – участник в пиано седмицата Лондон-Бозен (майсторски класове, семинари и концерти) През октомври 2019 г. започва работа като корепетитор в Държавна опера — Бургас. През м. юни 2020 г. дебютира като солист на оркестъра на Бургаската опера с Концерт за пиано и оркестър No 12 от В. А. Моцарт.

Нина Райхел, пиано:

Завършила е Музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив с отличен успех, след това завършва АМТИИ – Пловдив, специалност "Педагогика с пиано, ударниинструменти и композиция". Занимава се с пеене от 20 години и любимите й стилове са: джаз, Bossa Nova и композиторите на Бродуей. Има професионален опит като педагог, пианист и вокален изпълнител. Работи като корепетитор в Държавна опера – Бургас.