Два трибагреника от днес нататък ще се извисяват на 18 метра височина в сърцето на Странджа. Те са един срещу друг, за памет, за вяра, за гордост, обяви кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Единият е на Петрова нива, а другият - край параклис "Св.Илия", които са в землището на с. Стоилово и съхраняват историческата памет така, както странджанци пазят своята идентичност, бит и традиция. На едното място е взето решението за Илинденско-Преображенското въстание, на другото е даден първия сигнал за началото му.

„През далечната 1903 година Дико Джелебов е хвърлил първата бомба, с която дава сигнал и началото на Илинденско-Преображенското въстание. Преди 2 години, заедно с верни другари, поставихме един пилон и трибагреника на Петрова нива, днес го правим тук – на „Св. Илия“, защото това място е не по-малко важно. Решихме да издигнем трибагреника на 18 метра височина, така че от едната и от другата страна на Велека да се вижда. Правим го в памет на илинденци и преображенци, за тяхната саможерта, за онова, което са направили за нас, защото свободата си има цена и ние я знаем. Нека Бог да благослови и да пази България!“, каза кметът Илиян Янчев.