Зажаднели за разнообразие бургазлии се втурнаха да пазаруват в моловете в Бургас, привлечени допълнително и от огромните табели „Разпродажба“. Цели семейства се редят на опашки в магазините за дрехи , обувки или спротни стоки. „Все пак шопингът на живо доставя и допълнително удоволствие, различно от избора в онлайн магазините“, коментираха с усмивка клиенти в двата бургаски мола - "Галерия Бургас" и "Бургас плаза". Повечето хора търсят разнообразие в скучното ежедневие през последните месеци.

И клиенти, и служители се питат дали моловете ще останат отворени дълго. Служители казаха, че именно неизвестността е причина за обявените намаления в момента. Продавачка в един от търговските обекти в мол „Бургас плаза“ каза, че сега е моментът останалата от 2 месеца стока да бъде продадена преди евентуално ново затваряне. Хора от бранша коментираха, че това е глътка въздух и след няколко седмици отново вероятно ще се приберат вкъщи. Част от тях се притесняват от това, понеже отново ще останат без работа и дори и работодателите да им изплащат някаква част от заплата, тя все пак не е пълна. Докато има други, на които им е било приятно да са си у дома със семействата си. Но единствените потърпевши не са служителите на мола, а и собствениците на магазините.

„Не се получават достатъчно приходи от онлайн поръчките, а сметките и наемите си стоят и те няма как да не бъдат платени“, коментираха търговци.

Шопингът в противоепидемични условия поставя на изпитание и клиенти, и персонал. Служителите на магазините трябва постоянно да следят за спазването на дистанция между клиентите, както и за носене на маски. „Част от клиентите излизат с какви ли не оправдания само и само да не сложат маската на лицето си или, за да се отдалечат от човека до тях, но има и такива съвестни клиенти, които спазват всичко стриктно, използват дезинфектантите на входа и изхода на всеки магазин и спазват разчертаните символи за спазване на дистанция, както и слагат своите маски, както следват правилата.“, коментираха служители.

Автор: Мая ГАЙТАНДЖИЕВА