При предишнта вълна достигнахме пика за 7 седмици. Сега най-вероятно имаме 3 седмици. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на националния оперативен щаб днес.

Ние чувствахме, че се случва нещо в болниците още в края на миналата седица и направихме наше проучване в структурата, която управлявам. Само в понеделник сме приели 13 души, а толкова болни сме приемали преди това за една седмица. У нас възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане. Апелът, който е от наша страна, е медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият апел е към гражданите – това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Никога не съм твърдял, че фитнесите са безопасни, напротив – най-опасното място са. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на Националния оперативен щаб днес.

Валят сигнали от граждани, стъписани от ситуацията в зимните курроти и моловете. Това е отговорност на съдържателите на курортни обекти и молове.“, каза той.

Най-вероятно имаме 3 седмици. Смъртността не досигна до никакво плато, спадна до най-ниската си стойност - 7,9 на 100 хил. и пак започна да се качва. Колкото и да ми е неприятно да бъда в ролята на лош вестител – аз не мога да спестя факти. Това е действителното положение“, добави той..