След пауза, във връзка с усложнената епидемична обстановка и отложени спектакли през м. декември, с цел опазване здравето на артистичния състав на Държавна опера – Бургас и последвалия годишен отпуск за културната институция през м. януари, почитателите на класическата музика ще имат възможността за богат избор на събития през настъпващия месец февруари.

Първата сценична проява ще бъде на 4-ти февруари, от 19 часа, в Зала Опера. Диригентът на оркестъра на Бургаската опера Цанислав Петков е подбрал разнообразна програма, включваща произведения на творци от различни епохи: „Кончерто гросо“ от италианския бароков композитор от края на XVII и началото на XVIII век Арканджело Корели, „Дивертименто“ от великия представител на Виенската класическа школа Волфганг Амадеус Моцарт, Симфония No 7 oт германския композитор от XIX век Феликс Менделсон Бартолди и „Вариации по тема на Чайковски“ от руския композитор от края на XIX и началото на XX век Aнтон Аренски. Концертмайстор ще бъде Ваня Златева.

На 9-и февруари, в 19 часа, любителите на класическо вокално майсторство ще бъдат зарадвани с концерта „Вечер на немската музика“, със солисти: Шмилена Султанова, сопран, Бранимир Недков, баритон, на рояла – Дария Кръстева. В програмата са включени известни произведения от Брамс, Шуман, Шуберт, Хюго Волф и др.

Почитателите на балетното изкуство ще имат възможността да съпреживеят фееричната постановка „Лешникотрошачката“, която беше отложена през м. декември. Балетът по безсмъртната музика на Пьотр Илич Чайковски, хореография и режисура – проф. Хикмет Мехмедов е с участието на солисти и ансамбъл на Бургаската опера.

В Деня на влюбените – 14-ти февруари, от 19 часа, за всички, които са подвластни на любовното чувство, мецосопраното Йоана Кадийска, баритонът Валери Турманов и Мира Искърова – на рояла, са подготвили вълнуващ набор от арии и дуети, обединени под надслов „Любов по американски“. Концертният спектакъл включва известни и обичани мелодии от мюзикълите "Уестсайдска история", "Порги и Бес", "Фантомът на Операта", "Човекът от Ла Манча", "Магьосникът от Оз“, "Котките" и др.

Във февруарската програма не са забравени и поклонниците на класическото оперно изкуство – обичаната опера от Джузепе Верди „Риголето“, която е характерна с драматичния си сюжет и изключително красиви музикални мотиви, превърнали се в емблематични, ще бъде представена на 17-и февруари, от 19 часа. Диригент на спектакъла е Цанислав Петков, режисурата е на Александър Текелиев, в ролите: Александър Крунев, Даниел Дамянов, Мария Цветкова-Маджаров, Диман Панчев, Лина Пеева, Калина Попова, Костадин Мечков, Делян Славов, Шмилена Султанова, Бранимир Недков, Любомир Тодоров, с участието на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Симфоничният концерт, предвиден за 25-и февруари, от 19 часа, е с диригент маестро Йордан Дафов, Солист ще бъде кларинетистът Росен Идеалов, концертмайстор – Ваня Златева. В програмата за включени произведения от Бенджамин Бритън, Марин Големинов, Йордан Дафов и Волфганг Амадеус Моцарт.

За най-малките ни зрители, които са зажаднели за културни развлечения в дългите месеци на изолация, в програмата са предвидени два спектакъла – „Снежанка и седемте джуджета“ от Атанас Косев – на 20-и февруари, от 11 часа, в зала на Операта, и операта за деца от Александър Йосифов „Макс и Мориц“ – на 27-и февруари, от 11 часа, също в Зала Опера.

За диригента на концерта на 4-ти февруари в Зала Опера – Цанислав Петков:
Цанислав Петков е едва на 31 години, но има завидна кариера като диригент. Роден в гр. Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ - гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. През 2015 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София.
От същата година до днес е главен художествен ръководител и диригент на Камерен оркестър – Хасково, а от 2017 г. е диригент и в Държавна Опера – Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска филхармония, Европейски младежки симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите във Враца и Видин, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и с някои от най-изявените български солисти, като Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Стойка Миланова и др. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.

Очаквайте подробности за всяко едно от предстоящите събития!