Случай на повторно заразяване с новия коронавирус е регистриран в Хановер. Заразената жена е регистрирана с коронавирус за първи път на 27 ноември и за втори - на 11 януари.

Вторият път в положителната проба е изолирана британската мутация на COVID-19, съобщава ТАСС.

Властите се надяват, че са прекъснали по-нататъшното предаване на вируса. Под карантина са поставени хората, с които жената е контактувала пряко и косвено - 120 души. Тя ще продължи не обичайните 14 дни, а три седмици, освен ако няма отрицателен резултат от тест.

Случаи на повторно заразяване след преболедуване на заразата бяха установени още в средата на миналата година.

В Нидерландия повторно заразен бе възрастен пациент със слаба имунна система. В Белгия пациентка се е разболяла отново след три месеца.

Чрез интензивно секвениране някои страни успяха да установят различни мутации, които в момента върлуват на техните територии. Така бяха отделени британски щам, южноафрикански щам и др.

Новият вариант на коронавируса, открит във Великобритания, не засяга по-силно определена възрастова група, а представлява еднаква заплаха за всички.

Редица държави реагираха решително на съобщенията за появата на нови мутации на вируса. Германия удължи локдауна и наложи още по-строги мерки, за да ограничи разпространението на заразата.

Открият във Великобритания вариант B117 вече е потвърден в над 40 страни, сред които и България - засега с 8 случая.