В условията на усложнена епидемична обстановка, популярната пловдивска лекарка и телевизионна водеща д-р Неделя Щонова призова българите да не се страхуват , защото страхът и паниката разболяват. "Не се страхувайте. Не се сдухвайте вътрешно. Не занемарявайте здравословното си състояние и особено различните хронични заболявания. Не допускайте хаос в мислите. И в режима. Паника, страх, тревога… тези неща смазват имунитета!", написа тя в профила си във Фейсбуйк. "Като всяка друга инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път, и тази не може да бъде спряна. Добрата новина е, че при 8 от 10 души заразяването протича без тежки симптоми. Нека помним – ако нещо стане, шансът да оздравеем е много висок – 93% от хоспитализираните с Ковид пациенти оздравяват. Гневът, мракът в душата, горчивина, песимизъм, обезверяване, умопомрачителни вътрешни мъглявини и дъждовни облаци, страх, паника… това е… направо е грях", добавя тя. Ето и пълния текст на коментара й. „Хора, милички хора, моля ви, не се паникьосвайте. Не се страхувайте. Не се сдухвайте вътрешно. Не занемарявайте здравословното си състояние и особено различните хронични заболявания. Не допускайте хаос в мислите. И в режима. Паника, страх, тревога… тези неща смазват имунитета! Ковид е тук, ясно. Като всяка друга инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път, и тази не може да бъде спряна. Разпространението ѝ единствено може да бъде забавено. Смята се, че разпространението ще спре, когато между 40 и 60% от населението развие имунитет. Добрата новина е, че при 8 от 10 души заразяването протича без тежки симптоми.

Около 20% от всички разболели се ще имат различни симптоми, подобни на грип, а между 1 и 3 % ще се нуждаят от интензивни грижи. Нека помним – ако нещо стане, шансът да оздравеем е много висок – 93% от хоспитализираните с Ковид пациенти оздравяват. Гневът, мракът в душата, горчивина, песимизъм, обезверяване, умопомрачителни вътрешни мъглявини и дъждовни облаци, страх, паника… това е… направо е грях. Страхът разболява.

Паниката разболява. Високите нива на тревожност разболяват. Ковид и паника са един коварен дует! Да, вирусът е тук. Да, опасен е. Да, пазете се! И да, животът си тече. Да, нека сме предпазливи, внимателни, да се пазим взаимно! Ограничаваме контактите, носим маски, мием си ръцете 30 секунди с вода и сапун, храним се рационално, никакви диети, не се презапасяваме с антибиотици, нито пък с хепарин и други антикоагуланти или антиагреганти. За лечение в болница мислим, само когато се появи задух и се нуждаем от допълнително подаване на кислород. Усмивка, малко повече красота, оптимизъм, вяра, по-ведро настроение… това не е безотговорно или неприлично в тази ситуация. Според мен. Напротив. Това е имунитет. Това е щит. Дори е… вид отговорност… Хора, пръскайте около себе си радостта и треската да се живее. Радвайте се. Усмихвайте се. Дължим го на имунитета си. На хората около нас.

Да бъдем рационални и ведри. Не обездвижени, уплашени, тъжни и преяли! Доста хора натрупаха килограми в този коронавирус локдаун – терминът за карантиниране. Тези килограми трябва да бъдат разтоварени! Телата ни са създадени в свят на много по-висока физическа активност и са програмирани да се движат и да съхраняват натрупаната енергия по определен начин. Когато енергията не се оползотворява, ние я складираме под формата на мастна тъкан. Хора, нека опитаме да разкараме мастната тъкан от корема, бедрата и ханша. Малко по малко. Стъпка по стъпка. Изкуството на малките стъпки е голяма работа!!! Нека се обърнем към себе си и кротко осъзнаем какво наистина ни прави щастливи. И да си го подарим. Заради уюта в душата, който така ни е необходим, особено сега. Мен примерно, ме правят щастлива моментите, в които спортувам и когато творя. Затова сега се прибирам вкъщи и ще се отдам на две неща. На две от 37-те, които ме правят щастлива: Първо. Стречинг – специфични упражнения за разтягане на мускулите и прилежащите тъкани – сухожилия, лигаменти, съединителна тъкан, периферни нерви. Съществува риск от обездвижването в тази ситуация да ни клеясат ставите. Не бива! Не бива да го допускаме. Клеясалите стави болят. Огъвкавяването винаги помага! Правете стречинг 2-3 пъти в седмицата по 30 минути и поддържайте редовно своята гъвкавост. Във всяка става и ставичка. Малка и голяма. Можем да тренираме редовно и плавно всяка става у дома, като си осигурим максимален комфорт с приятна музика, овладяно дишане и на отворен прозорец. Второ. Като си направя стречинга, ще работя по книгата ми. Ще пиша. Чувствам се въодушевена да пиша. Имам страст за това. Хора. Обичам ви с всеки синкоп на сърцето си! Пазете се.“ Източник: Стандарт