Към този момент България е последната държава в ЕС по темпа на имунизация, т.е. най-малко българи на всеки сто души са ваксинирани. Причината е очевидна - в момента няма повече ваксини.

Това коментира математикът и експерт по кризите Петър Велков. Той публикува пост във Фейсбук, с който обясни на какво се дължи забавянето и какво се очаква да се случи.


"Всяка държава в ЕС има определена квота в зависимост от броя на населението от доставките по сключените от Европейската комисия договори с производителите на ваксини", каза още Велков.

"За България тази квота е 1,55% от всички дози по всеки договор. Това обаче е квота, която правителството може да реши да използва изцяло, а може и да не реши. Всичко в рамките на тази квота е избор на съответното правителство - от коя фирма и по колко", подчерта експертът.

"Поръчали сме 5 пъти по-малко ваксини от препарата и на Пфайзер, и на Модерна от предложено ни количество от ЕК, което ни се полага като брой население.
Почти всички в ЕС залагат не на Астра Зенека като нас. Общо за Европейския съюз делът на договорите за препрати се разпределя така: ваксините на Pfizer са 26,4%, на Moderna - 7,6%, а на Astra Zeneca – 17,6%", посочва Велков.

Под поста на Велков пък коментира директорът на УМБАЛ "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов, който отбеляза малкия брой желаещи учители да се ваксинират.

"Вземете повече да разяснявате на учители и преподаватели за ваксинацията! Много е малък процента на желаещите! А другото ще го свършат екипите за ваксинация и то много скоро!", заяви той.