„Сам се предадох в полицията с багажа, без никой да ме придружава, и признах какво съм извършил. Г-н Съдия, този тормоз толкова години не се търпеше.В седмицата един ден я спя, я не. Аз сам си признах. Може и домашен арест и по-лека присъда. Те роднините знаят, ама се притеснявам много, ако остана под домашен арест.“, това каза в Окръжния съд в Бургас 61-годишният Альоша Янков, обвинен в жестокото убийство на брат си в дома му на ул. „Арда“ в Карнобат. В момента се провежда заседание по определяне мярката му за неотклонение.

Янков е с начално образование, неженен, осъждан, 5 години е бил пазач на язовир, но в момента не работи нищо.

Според прокуратурата доказателствата са в достатъчен обем, за да се направи извод, че той е извършител на престъплението. В тази връзка били и неговите самопризнания. От държавното обвинение подчертаха, че има реална опасност да се укрие, предвид тежкото наказание за деянието и справката му за съдимост с многократни осъждания в условията на опасен рецидив.

Служебният защитник на Янков – адвокат Ралчев, поиска домашен арест. „Сега са налице достатъчно технически средства, с които може да бъде проследяван. В РУП-Карнобат има няколко патрула, които да контролират. Моля за по-хуманно отношение.“, посочи той.

Припомняме, че Альоша Янков е обвинен в убийството на своя брат Евелин, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалия начин.

По време на разследването е установено, че в главата на убития са нанесени най-малко седем жестоки удара с метална ножица и метален ключ за автомобилни гуми, като по този начин е причинена смъртта му. По тялото на пострадалия също са констатирани наранявания. Металните ключ и ножица, с които е осъществено престъпното деяние, са открити и иззети.

„Пострадалият всекидневно е репресирал моя подзащитен. Тормоз, който е нагнетявал един яд и се е стигнало до този резултат. Били са системни побоища, системно гонене от къщата. Същата вечер отново му е казал: Ако те сваря тука сутринта, ще бъдеш убит. Този гняв, който се е натрупвал, вече се е взривил същата вечер. Осъждан е за дребни кражби, няма насилие.“, каза в кулоарите на съда днес адвокат Ралчев – служебен защитник на Альоша.